Research (J&T BANKA)
Investice  |  23.10.2021 17:37:25

Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna: Facebook, Microsoft, Apple; a zasedá ECB

Hlavním tématem posledních dní byla výsledková sezóna za 3Q21. Na pořadu dne byly nejen technologické společnosti jako IBM či Intel, ale již celá řada firem z rozličných oborů (AT&T, Tesla, Netflix, Biogen či Baker Hughes). Zatím je výsledková sezóna teprve za první pětinou (měřeno indexem S&P), ale můžeme říci, že prozatím dochází opětovně k překonávání očekávání. Na čistém zisku je to například z 80 %. Z korporátní sféry bylo zajímavé představení nové řady počítačů MacBook od Apple, které mají vlastní vysoce výkonné čipy. Tímto krokem Apple znovu potvrdil svou strategii postupného nahrazování čipů od externích dodavatelů vlastní produkcí. Čipy od Apple v představeném modelu MacBook by měly být výrazně rychlejší než čipy od společnosti Intel používané u nejvýkonnějších produktů. Především výsledková sezóna dále posunula pozitivní náhled na akcie. Konkrétně se to projevilo na růstu indexu S&P 500 o 1,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 0,8 % t/t. Domácí index PX odevzdává dříve nabyté zisky a za uplynulý týden odepsal 2,3 % na 1330,2 bodu.

Společnosti na BCPP

Avast zveřejnil vybrané provozní údaje za 3Q21. Provozní zisk EBITDA byl 127 mil. USD (+0,8 % r/r) a navzdory lehce slabším, než očekávaným tržbám naplnil naši projekci 126,8 mil. USD. Společnost potvrdila letošní výhled, který počítá s organickým růstem tržeb o 6-8 % u horního okraje tohoto intervalu a s EBITDA marží cca na úrovni loňského roku, kdy činila 55,5 %. Management ve zprávě nekomentoval pokrok s oznámenou fúzí Avastu s NortonLifeLock. Titul zakončil týden na 171 (+2,6 % t/t).

Petrus Advisers, s téměř 10% podílem druhý největší akcionář Monety, vydal tiskovou zprávu, v které uvádí, že od červnové valné hromady jednal s PPF o vyřešení současné situace, nicméně se nepodařilo dosáhnout žádné dohody. Petrus proto vyzývá, aby společnost přestala řešit modifikaci transakce s PPF, a očekává, že by generální ředitel Monety měl oficiálně vyloučit transakci, která oceňuje Monetu 10 % pod současnou tržní cenou, a měl by se soustředit na realizaci svých obchodních plánů. Zároveň Petrus plánuje navrhnout nového nezávislého člena dozorčí rady. Moneta zakončila páteční obchodování na 87,8 (-2,3 % t/t).

Společnost FIXED, která se zabývá výrobou a prodejem příslušenství pro mobilní zařízení a elektroniku zahájila veřejný úpis svých akcií (tzv. IPO) na trhu START pražské burzy. Úpis bude probíhat do 2. 11. Společnost chystá získané prostředky využít na zvýšení skladových zásob, zlepšení automatizace a zefektivnění interních procesů, na vývoj nových produktů a na expanzi v zahraničí. FIXED plánuje dosáhnout za rok 2021 tržeb 281 mil. (+10,2 % r/r) a v roce 2025 očekává dosažení úrovně 535 mil. . Na provozní úrovni EBITDA firma očekává letos 23,5 mil. (EBITDA marže 8,4 %) a v roce 2025 pak 59,6 mil. (EBITDA marže 11,1 %). Výše dluhu na konci roku 2020 byla 83 mil. . Očekávané cenové rozpětí je 180-222 /akcii, což odpovídá valuaci před IPO v rozmezí 358-438 mil. . Očekávaný objem obchodovaných akcií je 222 000 ks, tedy asi 10 % firmy.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek oznámila, že od ledna 2022 obnoví program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. Jakékoliv detaily programu ČNB zatím neoznámila. V minulosti měla ČNB podobný program v letech 2004-2012 a ukončila ho před zavedením kurzového závazku. O možnosti znova prodávat část devizových rezerv poslední měsíc mluvila řada členů bankovní rady. Motivací pro tento krok je jednak zvýšit tlak na dlouhodobé pozvolné posilování kurzu koruny, které může v budoucnu tlumit inflační tlaky, a dále snaha o určitou normalizaci bilance centrální banky. Devizový trh přešel oznámení bez reakce.

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie Pilulky (+4,9 % t/t na 1500 ). Na titulu se v průběhu týdne neobjevila žádná informace. Nákupní zájem probíhal především v první polovině týdne, což nás mírně překvapilo vzhledem k oznámeným prodejům ředitele a zakladatele firmy ještě z konce předchozího týdne. Sice se jednalo jen o malé množství akcií, ale prodeje tzv. „insiderů“ jsou trhem většinou vnímány nepříznivě. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie ČEZ (-5,1 % t/t na 733 ). V průběhu týdne se neobjevila žádná výraznější informace. Akcie technicky korigují předešlé relativně silné růsty a víceméně kopírují vývoj na elektřině, která se rovněž konsolidovala po předchozích prudkých pohybech.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu bude pokračovat sledování výsledkové sezóny, která prozatím dodává akciím další sílu k růstu. Mezi sledované tituly zmíníme například pondělní Facebook, úterní Microsoft či čtvrteční Apple. Vedle výsledkové sezóny se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB. Ta by však neměla přinést výraznější překvapení vzhledem ke komentáři Lagardeové, která uvedla, že bližší informace o dalším nastavení programu QE bude rozhodnuto až na prosincovém zasedání. Nadále jsme více opatrní směrem k výsledkové sezóně a výši akciových indexů, ale pokračování lepšího, než projektovaného vyznění výsledkové sezóny může posunout akcie výše. Ještě připomeneme, že domácí obchodní týden bude zkrácen o čtvrteční svátek.

Na domácí scéně se zaměříme na páteční výsledky Monety. Odhadujeme, že banka zveřejní 62% r/r růst čistého zisku za 3Q21 na 1,16 mld. především díky meziročně výrazně nižším opravným položkám. Solidní výsledky by mohly být vzpruhou pro cenu akcie. Avšak očekávaný další pokus ze strany PPF o ovládnutí banky a spojení s Air Bank limitují výraznější pohyb akcií jak směrem dolů, tak směrem nahoru.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za září (oček. -1,0 po +1,8 % m/m), čtvrteční anualizované HDP za 3Q21 (oček. 2,4 po 6,7 % q/q) a páteční spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu za říjen (oček. beze změny 71,4 bodu). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO za říjen, které by měly lehce poklesnout na všech úrovních a páteční HDP za 3Q21 (oček. 2,4 po 9,8 % r/r).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688