Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.10.2021 08:02:00

Víkendář: Jak moc zpomaluje americká ekonomika? Postupně až k 2 %

Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius zveřejnil novou analýzu, ve které se ptá na míru zpomalení americké ekonomiky. O svém pohledu hovořil v obsáhlém rozhovoru na Yahoo Finance, který začal s tím, že americké hospodářství zůstává v tomto cyklu evidentně za svým růstovým vrcholem. Co bude podle ekonoma dál?

Zmíněné zpomalování tempa růstu neznamená, že by nastávalo výrazné ochlazení. Hatzius míní, že hospodářství stále roste znatelně nad předchozím trendem a pro následujících několik čtvrtletí odhaduje tempo růstu na 4 – 4,5 %. Pro tento stále poměrně optimistický výhled existují tři hlavní argumenty: Za prvé, spotřebitel má v USA stále dosti hotovosti a úspor. K tomu se zlepšuje vývoj na straně pandemie. A v neposlední řadě nyní dochází ke snižování zásob tak, jak pokračují určité problémy ve výrobě. I to by se ale mělo změnit a výroba by se měla rozjet na vyšší obrátky.


Druhá polovina příštího roku ale již bude „výrazně pomalejší“, protože pominou zmíněné faktory. Kdy dojde k tolik diskutovanému zlepšení ve výrobních vertikálách? Podle ekonoma se nedá čekat, že by k tomu došlo ještě letos, ale změna začne na počátku příštího roku. Navíc bude postupně slábnout poptávka v sektoru zboží a bude se přesouvat ke službám. K tomu ji začne brzdit i fiskální politika.

K diskusi o tom, zda současná vyšší inflace přetrvá delší dobu, nebo ne, Hatzius uvedl, že nyní je poptávka velmi silná a táhne dolů zásoby s tím, jak výroba nestíhá. Jak bylo uvedeno, tento stav by se měl postupně měnit, což se projeví i na inflaci. Zde ekonom opět zmínil vliv obratu ve fiskální politice, která se stane brzdou poptávky i v případě, že by se americkému prezidentovi Bidenovi podařilo prosadit svůj dlouhodobý fiskální balíček. Na konci roku 2022 a na počátku roku 2023 by americké hospodářství kvůli tomu mělo růst asi o 2 %.

Jak ekonomiku ovlivňují vysoké ceny nemovitostí? Hatzius míní, že na jednu stranu omezují ochotu a schopnost lidí nakupovat novou nemovitost, na stranu druhou se může projevovat efekt bohatství. Tedy to, že vyšší ceny nemovitostí vedou spotřebitele vlastnící nemovitost k vyšším výdajům. Nicméně podle ekonoma je tento efekt obvykle slabý a celkově nečeká, že by se realitní trh v USA stal faktorem výrazně ovlivňujícím další vývoj v ekonomice.

Jaké je riziko stagflace? Podle ekonoma dnes není namístě hovořit o kombinaci vysoké inflace a pomalého růstu, protože ekonomická aktivita se drží vysoko. Jak bylo zmíněno, to by se mělo postupně změnit příští rok, ale Hatzius míní, že stejně tak budou slábnout inflační tlaky. Takže ani potom nebude panovat stagflační prostředí. Hatzius podle svých slov patří k těm, kteří hovoří jen o přechodné vyšší inflaci. Míní totiž, že současné inflační tlaky pramení z přechodných problémů ve výrobním sektoru a inflace se bude postupně pohybovat směrem k inflačnímu cíli Fedu. A to v kombinaci se zpomalujícím tempem růstu, což ale nemusí být negativní jev s ohledem na vysokou zaměstnanost.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688