Tomáš Voltr (Energy financial group)
Okénko pro podnikatele  |  22.10.2021 11:11:56

Kde se zastaví ceny energií?

Konec letošního roku bude ve znamení zdražování pro konečné odběratele všech typů energií. Analytici odhadují, že ceny pro české domácnosti porostou v následujících měsících jak u elektřiny, tak u plynu. Experti u nezafixovaných produktů pro domácnosti počítají s růstem řádově o desítky procent, což může znamenat, že si spotřebitelé připlatí až tisíce korun. 

Aktuální trend na trhu s energetickými komoditami prokazuje aktuálně nezvykle vysokou volatilitu. Například zemní plyn se na spotových trzích před rokem obchodoval na úrovni okolo 20 EUR/MWh, zatímco k dnešnímu dni se na spotových trzích obchoduje za cca 90 EUR/MWh. V případě elektrické energie se ceny pohybovaly na cca 40 EUR/MWh a v posledních týdnech vyrostly na cenu kolem 200 EUR/MWh.

Důvodů proto je hned několik, zejména růst cen paliv a emisních povolenek, které jsou nástrojem EU pro dekarbonizaci průmyslu. Cena povolenek se za poslední rok téměř ztrojnásobila a nedávno poprvé překročila 60 eur za tunu (přes 1500 Kč).

Méně uhlí znamená pokles cen

Růst cen povolenek a automatický růst nákladů na výrobu elektřiny a tepla je nicméně zároveň silným ekonomickým impulzem pro urychlení přechodu na emisně úspornější paliva.

Produkce energie z obnovitelných zdrojů je nejen ekologičtější, ale často i ekonomicky méně náročná než výroba energie například v uhelných elektrárnách. Pokud do ceny elektřiny započteme i ceny emisních povolenek, kterými „neobnovitelné“ zdroje musí kompenzovat svou emisní stopu, cena elektřiny se šplhá ještě výš.

Nutno podoktnout, že obnovitelné zdroje nejsou ovlivněny cenou vstupních paliv (světlo, vítr i odpady jsou stále za stejnou „cenu“) a nepotřebují kompenzovat svou emisní stopu, takže z dlouhodobého hlediska budou ve výsledku globální cenu elektřiny snižovat. Každá kilowatthodina, která nyní nebude vyrobena z uhlí, ale obnovitelných zdrojů, tedy prakticky povede k postupnému snižování cen energie pro zákazníky.

Aktuální vývoj jasně dokazuje, jak je důležité disponovat vyváženým energetickým mixem, v němž mohou být jednotlivé zdroje pružně posilovány na základě aktuálních podmínek a potřeby. Zelená elektřina je pojem, který na našem trhu existuje už dlouho, o zeleném plynu se mluví méně.  Přitom je to do značné míry také aktuální cena zemního plynu, která žene nahoru ceny elektřiny.

Bezpečný přechod na zelenou zajistí investoři

V momentě, kdy se konvenční zdroje energie viditelně potýkají s problémy, protože fosilních paliv jednoduše není dost, je na místě obracet se mnohem víc k obnovitelným zdrojům. Kromě jejich nesporných výhod pro udržitelnost planety se v posledních letech také výrazně zhodnocuje jejich investorský potenciál. Vzhledem k aktuálnímu vývoji mají investoři šanci na výrazně rychlejší návratnost svých investic.

Je jasné, že růst cen energií nemůže trvat donekonečna, ještě nějakou dobu se mu však nejspíš nevyhneme. Ceny na pražské energetické burze jsou pro rok 2022: 125 EUR/MWh, 2023 – 87 EUR/MWh. a rok 2024 – 73 EUR/MWh. Ze strany vlády i Evropské unie zaznívají nejrůznější návrhy, jak ceny takzvaně „zastropovat“, zůstává však otázkou, nakolik efektivní a hlavně dlouhodobá tato potenciální řešení jsou.

Obrat České republiky k obnovitelným zdrojům, které dlouhodobě stavěla na druhou kolej, je nyní východiskem z energetické krize. Evropa by díky němu navíc mohla být méně surovinově závislá na dalších kontinentech. Vnímejme současnou situaci na energetických trzích jako varování a příležitost. Pokud neurychlíme náš přechod k zeleným zdrojům a nebudeme investovat do nových technologií pro jejich levnější a rychlejší výrobu i distribuci, pak nemůžeme počítat s tím, že se u nás tržní prostředí proti vyspělejším zemím stabilizuje. Využití obnovitelných zdrojů energie navíc přispěje k poklesu cen elektřiny díky nižším výrobním nákladům.

I přes komplikovanou situaci se příklon k obnovitelným zdrojům energie jeví jako reálný, zároveň se dá očekávat větší zájem jednotlivců o vlastní energetické zdroje, zejména fotovoltaické články na střechy rodinných domů, které zásobují domácnosti elektřinou a případné přebytky odevzdávají do sítě. A s ohledem na aktuální legislativu a změny, které se projednávají, je k investicím do obnovitelných zdrojů ideální čas.

Tomáš Voltr

výkonný ředitel, předseda představenstva

Je zodpovědný za strategii a řízení investiční společnosti Energy financial group (EFG) a všech jejích projektů. Jako spoluzakladatel skupiny měl v roce 2016 na starost sjednocení a řízení dílčích projektů skupiny a jejich financování. V letech 2012–2016 se věnoval finančnímu managementu a poradenství pro projekt bioplynové stanice v Rapotíně IS Environment SE / EFG Rapotín BPS.

Před založením EFG pracoval ve finančním sektoru se zaměřením na kapitálové trhy a investiční poradenství. Do roku 2012 byl profesionálním sportovcem, Česko reprezentoval v rychlostní kanoistice. Dnes se aktivně věnuje triatlonu.

Energy financial group

Investiční́ skupina Energy financial group se věnuje prosazování́ zásad cirkulární́ ekonomiky prostřednictvím investic do výstavby, provozu a inovací ekologicky šetrných energetických zařízení́ využívajících druhotné́ suroviny a obnovitelné́ zdroje energie. Je českým lídrem na trhu s biometanem z biologicky rozložitelného odpadu.

Více na www.efg-holding.cz/.

22.01. 15:33  Kde se zastaví ceny energií (Lojza Volil)
21.01. 11:10  Naprostá snůška blábolů (Miloslav Krpálek)
22.10. 16:46  Bláboly o úžasné zelené energii (Jan Novák)


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688