Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.10.2021 18:17:30

Tři témata pro kontrariány

Se třemi tipy pro kontrariány přichází ve své nové analýze Morningstar a my je dnes trochu rozvedeme. Jde o Čínu, akcie malých firem a utilit.

1. Čína: Prvním typem má být Čína, které jsem se tu shodou okolností tento týden již trochu věnoval. Ona myšlenka na kontrariánství je tu zřejmá – někdo považuje tuto zemi kvůli prudkému obratu ve vládní/regulační politice za neinvestovatelnou, jiného může lákat cenová a valuační korekce s tím, že již představuje nákupní příležitost. Nikdo přitom asi neví, jak moc ještě bude vláda tlačit na vybraná odvětví a utahovat šrouby, či jak moc se ještě projeví turbulence v realitním sektoru na celkovém ekonomickém prostředí.

Nějaké valuační nástroje nám v podobných turbulentních dobách, kdy probíhají hlubší změny v systému, přitom moc nepomohou. Vezměme si jednoduchý příklad: Máme nějakou akcii, která vyplácí dividendu 10 renminbi ročně, čeká se u ní 3% růst a požadovaná návratnost dosahuje 10 %. Hodnota takové akcie je 10 / (10 % - 3 %), tedy 143 renminbi.

Nyní se dozvíme, že vláda výrazně zpřísňuje regulaci v tomto odvětví, což má dopad jednak na očekávaný růst a také na riziko. Pokud bychom první snížili o jeden procentní bod a rizikovou prémií (a sní požadovanou návratnost) zvýšili o jeden procentní bod, hodnota akcie je 10 / (11 % - 2 %), tedy 111 renminbi. Pokud bychom pracovali jen se změnami ve výši 0,5 procentního bodu, hodnota bude 125 renminbi.

Nějak rozumně odhadnout odhadované růsty a rizikové prémie v dobách usazených může být oříškem, ale v dobách oněch hlubších změn jde vyloženě jen o scénářové cvičení „co by, kdyby“. I to může mít svou hodnotu, ale nějak spolehlivě rozlišit kontrariánskou příležitost od kontrariánské pasti nedovede. Každopádně Morningstar se na jednu stranu domnívá, že změny v regulaci v Číně nejsou u konce, na druhou stranu míní, že dopad na „dlouhodobé valuace“ již nebude znatelný.

2. Utility:
Druhým tipem pro kontrariány od Morningstar jsou utility s tím, že tento sektor bude pod tlakem daným souběhem vyšší inflace a regulace. Konkrétně by prý i na základě historických zkušeností mohlo dojít k tomu, že současný růst cen vstupů nebude dostatečně reflektován regulátorem – ten utilitám nepovolí jej plně promítnout do svých koncových cen a jejich ziskovost bude tudíž trpět. K tomu se přidávají relativně vysoké valuace.

Atraktivitu tohoto odvětví ale podle Morningstar zvyšují silné rozvahy zdejších firem, atraktivní dividendový výnos relativně k výnosům obligacím a i dlouhodobý příběh. Tedy konkrétně role, kterou by utility měly hrát v posunu k obnovitelným energiím.

3. Akcie menších růstových firem: Posledním kandidátem na zajímavou kontrariánskou sázku mají být akcie menších růstových firem. O malých firmách obecně se již řadu měsíců hovoří v rámci různých rotací a například nedávná analýza od Arnott Research hovoří o tom, že v následujících letech by si měly vést výrazně lépe než akcie velkých firem. Významným argumentem tu má být i relativní valuace. Já tu mohu nabídnout následující graf, o který se s námi dělí BofA a který popisuje právě relativní valuace menších a větších firem:
1
Zdroj: Twitter

Jak jsem uvedl, Morningstar hovoří konkrétně o akciích menších růstových firem, ale k nějakému velkému vysvětlování se v tomto případě nepouští. Uvedený graf ukazuje, že menší společnosti jsou nyní v relativním vyjádření skutečně levné.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.03.2023Tři témata pro druhé čtvrtletí Fidelity International (Fidelity International)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688