Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  21.10.2021 00:00:00

V Královéhradeckém kraji se covid-19 šíří nejpomaleji, počet nových případů ale roste

21. 10. 2021 Autor: Dan Lechmann

Královéhradecký kraj je jeden z regionů, kde se covid-19 v současné době šíří nejpomaleji. Počet nových případů ale den ode dne stoupá. Lidé by proto měli být obezřetní a chránit sebe i své okolí. Nejlepší cestou, jak toho docílit, je dodržování protiepidemických opatření, jako je důsledná hygiena rukou, nošení ochrany dýchacích cest a dodržování rozestupů na místech, kde je to vhodné.

V České republice začal rychle růst počet nových případů nemoci covid-19. Náš kraj je na tom v tuto chvíli nejlépe a nemoc se zde šíří nejpomaleji. Chtěl bych přesto všechny poprosit, aby byli obezřetní zejména při dodržování základních hygienických pravidel, jako je dezinfekce rukou, zakrývání dýchacích cest a dodržování rozestupů na veřejnosti na místech, kde je to vhodné. Uplynulý rok nám ukázal, jak rychle se situace může zhoršit, a je proto nutné předejít stavu, kdy denně přibývají stovky případů a více a více lidí potřebuje pomoc zdravotníků,“ vyzývá hejtman Martin Červíček.

 

Za posledních sedm dnů testy v regionu prokázaly 215 nových případů nákazy, dva týdny před tím za stejnou dobu prokázaly 117 případů. A zatímco minulý týden činil sedmidenní nárůst nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel 22,3, tento týden stoupl na 39. Aktuální celorepublikový průměr je 133,9.

 

 

V kraji se covid-19 šíří nejpomaleji, počet nových případů ale roste

 

Kraj nepřetržitě komunikuje s krajskými hygieniky a v případě rapidního zhoršení situace a zvýšení zátěže nemocnic v souvislosti s hospitalizací pacientů s covidem chce jít cestou lokálních opatření cíleně zaměřených na rizikové území v regionu jako je například zvýšení testování.

 

Další vývoj situace šíření infekce covid-19 v našem kraji bude velice záviset na tom, jak se budeme společně chovat. Počty nových případů poměrně strmě stoupají a zjevně i u nás vzniká další epidemická vlna. Prosím, vezměme to na vědomí a sami si nyní opět nastavme základní preventivní opatření. Všichni již velice dobře víme, jaké chování je z hlediska přenosu viru rizikové. Všichni si samozřejmě přejeme co nejmenší omezující opatření. Toho však dosáhneme právě dodržováním těch základních pravidel. Je také zcela jasné, jak očkování proti covid-19 zachraňuje lidské životy a minimalizuje těžké průběhy této infekce,“ dodává ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera.

 

Očkování proti covidu pokračuje

 

V Královéhradeckém kraji zdravotníci aplikovali 623 128 dávek vakcíny proti covid-19. Očkováno je už více jak 317 tisíc osob, což je 69 % populace starší 16 let. Denně se zde nechává očkovat v průměru 500 lidí.

 

Aktuálně se v kraji očkuje na 10 místech. Všechna místa nabízí očkování bez předchozí registrace a také možnost přeočkování třetí dávkou. Minulý týden ukončilo provoz očkovací centrum v hradeckém obchodním centru Atrium, v Hradci Králové nadále očkuje fakultní nemocnice.

Čtěte více: Kde se aktuálně v Královéhradeckém kraji očkuje?

 

Se změnou musí počítat také lidé v Rychnově nad Kněžnou, kde se v minulých týdnech přesunulo očkovací centrum z místního společenského centra do rychnovské nemocnice.

 

Situace v nemocnicích je stabilní

 

Epidemická situace v regionu je pod kontrolou a nemocnice aktuálně s covidem-19 hospitalizují 11 pacientů. K 21. 10. bylo k dispozici 40 covidových lůžek a v případě potřeby budou nemocnice jejich počty navyšovat. Nemocnice jsou také připravené při zhoršení situace a zvýšení zátěže aktivovat covidová oddělení.

 

Opatření ve školních lavicích

 

V regionu v tuto chvíli není nutné doporučovat plošné zavírání škol, jako například v jiných více zasažených krajích. „Jsme dlouhodobě v kontaktu s řediteli jednotlivých škol a situaci společně vyhodnocujeme. Vnímáme, že v některých okresech jako například na Hradecku se ředitelé rozhodli propojit podzimní prázdniny s ředitelským volnem, ale v tuto chvíli není nezbytně nutné přistupovat k plošnému uzavírání škol,“ doplnil hejtman.

Fotogalerie

  • V kraji se covid-19 šíří nejpomaleji, počet nových případů ale roste
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688