Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.10.2021 17:02:44

Americké akcie jsou naceněné na dokonalost. Čína je investovatelná, říká šéf Bridgewater Associates

Greg Jensen, který působí jako investiční ředitel ve společnosti Bridgewater Associates, míní, že Fed na pandemii reagoval velmi efektivně, nyní se ale v americké ekonomice začíná projevovat nesoulad mezi poptávkou a nabídkou (viz Stimulace poptávky byla namístě, nyní ale již zaostává nabídka). Jaké to má investiční implikace?

Jensen poukázal na to, že investoři mohou rizika spojená s vývojem v americké ekonomice diverzifikovat tím, že se zaměří i na zahraniční trhy. Situace v Evropě nebo třeba v Číně se totiž od té americké liší. A k tomu se přidává diverzifikace napříč různými skupinami investičních aktiv, včetně komodit. Chybou by naopak bylo, kdyby se investoři zaměřovali výhradně na aktiva, která si v poslední době vedla nejlépe. Svádět by k tomu mohl třeba americký trh, který je ale podle Jensena „naceněn na dokonalost“.

Toto nacenění přitom podle investora panuje v době, kdy americká ekonomika čelí řadě výzev. Jeho příčinou může být to, jak si americké akcie vedly za posledních deset let. Nicméně Jensen uvedl, že podle historických dat je naopak výhodné otevírat krátké pozice na trzích, které si za posledních deset let vedly nejlépe, a pozice dlouhé na těch, které na tom byly hůře. Takovou strategii sice expert nyní nedoporučuje, protože je „příliš zjednodušující“, nicméně poukázal na to, že pokud by měl budoucí vývoj ospravedlnit vysoké ceny amerických aktiv, musely by si Spojené státy vést znatelně lépe než zbytek světa.

Jaký je Jensenův pohled na Čínu? Tamní akciový trh podle něj v současné době trpí kvůli nové vládní politice, které má řadu cílů včetně společné prosperity. Vláda se také snaží zabránit tomu, aby se „některá společnost stala důležitější než strana“. Stejně tak ale chce dosáhnout toho, aby se z Číny stala světově významná země, a na to „musí být čínské trhy investovatelné“. K tomuto cíli systematicky kráčí, i když „občas učiní pár kroků zpět, aby dosáhla jiného cíle“.

Čína je tedy podle Jensena „investovatelná“, a v určitém ohledu více než třeba Spojené státy, protože „sazby jsou tu na normálnějších úrovních“. Problém představují naopak oblasti jako vláda práva, což může v investorech budit nervozitu, ale na druhou stranu jde o faktor, který je odražen v cenách čínských aktiv. Takže diverzifikace směrem k Číně dává podle experta smysl.

Jaké sektory si povedou nejlépe ohledně budoucího růstu? Jensen míní, že to budou ty, které jsou v nejlepší pozici, co se týče nákladových a cenových tlaků. Přesněji řečeno ty, které nebudou čelit takovému růstu nákladů a na druhou stranu budou disponovat prostorem pro růst prodejních cen.

Zdroj: Bridgewater Associates

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688