Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  17.02.2003 09:17:13

Ifo institut: Poslední růst důvěry podnikatelů neznamená bod zvratu

Zvýšení důvěry německých podnikatelů, které bylo zaznamenáno při lednovém vyhodnocení indexu Ifo, není podle tohoto institutu definitivní. Toto zlepšení vystihovalo pouze momentální stav nálady podnikatelů. K tomu, abychom jej mohli považovat za obrat k lepšímu, je třeba, aby index rostl ještě alespoň dva nebo tři měsíce po sobě.

Největší evropská ekonomika má potíže udržet růst. Průmyslová produkce, objednávky pro výrobu a maloobchodní tržby - všechny tyto ukazatele v prosinci poklesly. V lednu vzrostla důvěra podnikatelů z jedenáctiměsíčního minima poprvé po osmi měsících díky zlepšení obchodu německých stavebních společností a velkoobchodníků. Velkoobchodníci byli více optimističtí i ve výhledu pro příštích 6 měsíců, na rozdíl od výrobců. Maloobchodníci hodnotili svou současnou situaci nejhůře za 30 let.

Ministr hospodářství Wolfgang Clement prohlásil, že ekonomika by měla začít expandovat již v následujících měsících. V minulém roce vzrostla o pouhé 0,2%, spotřebitelé omezili své výdaje a podniky investice.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste