Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2021 17:26:45

Testy na covid už nebudou zdarma, restaurace budou kontrolovat bezinfekčnost a respirátoy od pondělí povinně uvnitř

Vláda kvůli rychlejšímu šíření epidemie covidu-19 přijala dnes několik opatření. Od 1. listopadu budou testy na covid zdarma jenom pro lidi do 18 let, se zahájeným očkováním nebo kontraindikací. Zkrátí se také doba jejich platnosti. Personál restaurací bude muset okontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť.

Od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Na twitteru to po dnešním jednání vlády uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Testy nařízené lékařem nebo hygieniky budou dál zdarma.

Vláda podle něj také souhlasila s tím, že se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Restauratéři budou kontrolovat bezinfekčnost hostů

Personál restaurací bude podle Vojtěcha muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti. Nebude to muset být hned u vchodu, bude to stačit ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Kontrolu nebudou muset provádět restauratéři v jídelních zónách v obchodních centrech. Opatření dnes schválila to vláda, řekl Vojtěch na tiskové konferenci.

Personál restaurací či barů nebude podle Vojtěcha lidem, kteří nemají doklad o dokončeném očkování, v poslední době neprodělali nemoc covid-19 nebo nemají platný negativní test na koronavirus, moci povolit vstup nebo poskytnout službu. Znamená to podle něj pro podnikatele stravovacích zařízení určité nepohodlí, ale vzhledem k rychlejšímu šíření koronaviru je to nutné opatření, uvedl.

Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách

Od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr Vojtěch.

Výjimku budou mít podle Vojtěcha lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišť někdo další, respirátory budou muset mít, dodal ministr. Nyní je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.10. 18:19  Rúškáčikovia a očkovačkovia (JOJO)
21.10. 10:48  kovid (kohoutek)
21.10. 05:19  Pro neočkované (mai)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688