Radim Krejčí (Portu)
Finanční rady  |  20.10.2021 16:39:47

Pasivní správa portfolií válcuje aktivní tradery

 

Nejnovější data organizace S&P Global publikována v reportu SPIVA (S&P indexy vs aktivní správa) znovu potvrzují, že z dlouhodobého hlediska mají aktivně spravovaná portfolia nižší výkon než velké indexy, které se snaží překonat.

Výkonnost aktivně a pasivně spravovaných portfolií srovnává S&P Global už více než 10 let. Čím delší je srovnávané období, tím výrazněji se na všech zkoumaných trzích projevuje jasný trend – pasivně spravovaná portfolia sledující velké indexy jsou výkonnější než ta aktivně řízená.

 

 

Aktivní vs pasivní správa investic

SPIVA Scorecard results by region, Europe

Kdybychom si pro srovnání výkonnosti vybrali například S&P 500, akciový index sledující 500 největších na burze obchodovaných společností v USA, můžeme na následujícím grafu vidět, že podíl aktivně řízených portfolií, které dokážou konzistentně překonávat výkonnost indexu, je v každém následujícím období výrazně nižší. Znamená to, že když je váš investiční horizont např. 10 let, tak 82,51 % aktivních správců, kterým byste své investice svěřili, by dosáhlo nižšího výkonu než samotný trh. Při opačném úhlu pohledu, teda zvážení toho, kolik aktivně řízených portfolií překonalo tento index, se dostáváme na 17,49 %. V případě evropského S&P Europe 350 (viz obrázek výše) dokázalo index v 10 letém horizontu překonat dokonce pouze 15,23 % aktivních správců.

Graf výkonu aktivně řízených portfolií

 

Zpracované na základě dat S&P Dow Jones Indices (2021)

Na základě těchto dat stojí pro každého investora za zvážení, pro jakou metodu řízení svého portfolia se rozhodne. Pasivní správa se sice na první pohled zdá být v určitém smyslu ležérní a může navozovat dojem, že pro své investice bychom dokázali udělat více, data však  naznačují, že dlouhodobě je pravděpodobnost úspěchu k překonání vývoje indexů nízká. Pro běžného investora proto při dlouhém investičním horizontu není výhodné vybírat jednotlivé akcie a usilovat o poražení trhu. Pouhé kopírování trhu (nebo indexu) je dlouhodobě výnosnějším a jednodušším způsobem správy investic.

Jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní správou portfolií?

Aktivní strategie

Při aktivním řízení portfolia se portfolio manažer rozhoduje o nákupu a prodeji konkrétních aktiv na základě vlastního výzkumu trhu, sledování trendů, zpráv, politické situace a jiných faktorů. Snaží se, aby jím zvolená aktiva měla vyšší výkon než je průměrný růst trhu nebo růst sledovaného indexu.

Pasivní strategie

Portfolio manažer sestaví a upravuje portfolio aktiv na základě sledování určitého indexu. Složení aktiv a jejich poměry odpovídají tomuto indexu a díky tomu kopírují také jeho růst.

Pasivní správa portfolií je nejen výkonnější, ale také levnější. To je důsledkem menší časové náročnosti analýz potřebných k pasivní správě portfolií a nižšímu počtu celkových transakcí. Výhody pasivní správy vašich investic můžete využít například nákupem ETF fondů vázaných na určitý index, odvětví nebo ETF fondů obsahující společnosti ve vymezeném regionu.

Proslulý investor Warren Buffett ve své biografii (The Snowball) přenechal malým investorům následující doporučení: „Akcie jsou aktivem, které se v průběhu času vyplatí držet. Produktivita bude růst a akcie budou růst s ní. Je jen málo věcí, které byste u toho mohli zkazit. Jednou je nákup nebo prodej v nevhodnou chvíli. Další je placení vysokých poplatků. Nejlepším způsobem, jak se tomu vyhnout, je nakoupit nízkonákladové indexové fondy a rozšiřovat je v průběhu času. Buďte iniciativní, když se jiní bojí a opatrní, když jsou jiní nadšení, ale nemyslete si, že můžete přelstít trh.“

—————————————————————–

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením
– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Radim Krejčí

Radim je klíčovou osobou a původce myšlenky Portu. Do týmu přináší patnáctileté zkušenosti z manažerských pozic ve finančních a investičních skupinách. Radim koordinuje celkový chod Portu, nastavuje dlouhodobé vize a je odpovědný za strategická rozhodnutí.





Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688