David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  20.10.2021 09:06:32

Měna, která oslabuje i přes páté zvýšení úrokových sazeb v řadě

Maďarská národní banka pokračuje v utahování měnověpolitických podmínek. Včera zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů na úroveň 1,8 %. Jedná se o páté zvýšení sazeb v řadě, jeho kadence se však od minulého zasedání snížila na polovinu. Forint v reakci na zvolnění v procesu úrokové normalizace dále oslabuje.

MNB se po třech 30bodových zvýšeních rozhodla na minulém zářijovém zasedání zvolnit a sazby zvýšila o 0,15 procentního bodu. Tehdy to bylo pro trhy zklamání, jelikož se zpomalením tempa zvedání úrokových sazeb nepočítaly. To bylo špatnou zprávou pro forint, který na páru s eurem od zářijového zasedání oslabil o zhruba 2,5 %. Jeho ztráty nezastropovalo ani včerejší zvýšení sazeb a následný jestřábí komentář.

Forint v průběhu dopoledne posiloval s ostatními měnami regionu, po zasedání však všechny denní zisky odmazal, a nakonec uzavřel na 362 EURHUF. Z následné tiskové konference jsme se dočkali utvrzení v pokračování procesu úrokové normalizace do té doby, než se inflace neustálí na cíli. Maďarský inflační výhled se dle analytiků CIB bank od minulého zasedání zhoršil a účinnost restriktivní měnové politiky MNB je dle hlavního poradce V. Orbána tlumena štědrou fiskální podporou tamní vlády. To může být hlavním důvodem, proč forint oslaboval i přes jestřábí komentář po očekávaném zvýšení sazeb, které svoji intenzitou trhy tentokrát nezklamalo jako v září.

Odpolední oslabení se však netýkalo jen forintu, stejně tak oslabovala i koruna a zlotý. Domácí měna se posunula nad 25,50 EURCZK, což je nejslabší úroveň za říjen. Zlotý se obchoduje v okolí 4,58 EURPLN. U našich sousedů byla včera zveřejněna statistika ohledně růstu zaměstnanosti. Ta po srpnovém 0,9% růstu dle očekávání zaznamenala 0,6% růst oproti minulému září. Mzdy v korporátním sektoru pak rostly tempem 8,7 % meziročně, což bylo také v souladu s tržním konsenzem.

Hlavní měnový pár žádná důležitá data neovlivňovala, a tak jsme byli svědky vesměs klidného obchodování. Hlavní posun eurodolar zaznamenal v noci z pondělí na úterý. Aktuální převaha eura nad dolarem z důvodu výběru zisků a lepší tržní nálady není překvapením vzhledem k předchozímu prudkému a vytrvalému posilování dolaru. Tato korekce však pravděpodobně začíná narážet na svůj potenciál a vzhledem k včerejším holubičím komentářům zástupců ECB nečekáme, že by euro mělo vůči dolaru posilovat výrazně nad 1,1700 EURUSD, kde se nachází silná oblast rezistencí.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost. 

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688