Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.10.2021 17:53:24

Vyšší inflace, pravidlo dvaceti a dvaceti tří

Takzvané pravidlo dvaceti říká, že „férová“ valuace amerických akcií spolu s inflací dosahuje hodnoty dvacet. Jiná verze tohoto přístupu pracuje místo s pouhou inflací s takzvaným indexem (ekonomického) utrpení. Tedy se součtem inflace a nezaměstnanosti. Z mého pohledu jde tak maximálně o doplňkový pohled na akciový fundament, ale inflace se nyní pohybuje na relativně vysokých hodnotách, a proto bych se dnes tomuto tématu věnoval.

1. Valuace a inflace: Ono myšlenkové propojení inflace a valuací obecně smysl dává. Jelikož vysoká inflace poškozuje celou ekonomiku, bude asi poškozovat i akcie. A existuje-li nějaká optimální míra inflace pro ekonomiku, existuje asi i pro akcie. Někdo přitom ale může tvrdit, že optimální inflace je nulová, či dokonce záporná. Centrální banky a další zase obvykle tvrdí, že se pohybuje kolem 2 %. A po roce 2008 se objevila řada názorů, že v prostředí neustále hrozícím nulovými sazbami je optimální inflace dokonce výše, třeba na 3 – 4 %.

Nechme ovšem nyní tuto diskusi o konkrétním čísle stranou. Dejme tomu, že ono optimum je skutečně někde kolem 2 %. Férové PE indexu SPX by pak podle zmíněného pohledu točícího se kolem dvaceti bylo kolem 18. Pokud by inflace rostla, toto PE by klesalo. Při 4% inflaci by bylo na šestnácti a tak dále. Jenže co kdyby inflace klesala? Pokud by inflace dosáhla nuly, férové PE by pak mělo být na dvaceti. To by třeba nějakému zastánci nulové inflace dávalo smysl. Ale co kdyby třeba ekonomika spadla do hluboké deflace a ceny by klesaly o 5 % ročně? Těžko si představit, že to by bylo prostředí ekonomicky přívětivé, ale podle našeho pravidla by férové PE muselo dosahovat 25.

Nyní toto deflační téma neřešíme, inflace se v USA pohybuje kolem 5 %, PE se drží kolem dvaceti, takže jejich součet dosahuje pětadvaceti. Což je v uvedené logice hodně. Naposledy se na těchto, či vyšších hodnotách pohybovalo cca +/- dva roky kolem prasknutí internetové bubliny.

2. Valuace a index utrpení: Populárním slovem se nyní ve vztahu k inflaci a ekonomické aktivitě stává stagflace, tedy kombinace aktivity utlumené a inflace vybuzené. Pokud bychom ale ekonomickou aktivitu posuzovali třeba na základě trhu práce, tak minimálně v USA jde o výraz nevhodný. Nezaměstnanost se totiž drží na docela nízkých úrovních. Mířím tím k tomu, že i celý index utrpení není v USA i přes vysokou inflaci na nějakých rekordech, i když o umírněných hodnotách se také hovořit nedá:
1
Zdroj: Twitter

Ed Yardeni ve svých grafech ukazuje, že průměr součtu PE a indexu utrpení dosahuje od počátku sedmdesátých let hodnoty u 23. Nyní jsme znatelně nad třiceti. Tedy podobně výše jako také znatelná odchylka od nějakého historického standardu.

Do celé věci ale významně promlouvá diskuse „přechodná/dlouhodobá inflace“. A jak jsem zmínil na začátku, z mého pohledu jde celkově spíše o takovou zajímavost. Pokud chceme nějak rozjímat o férovém PE, je lepší zaměřit se na bezrizikové sazby, rizikové prémie a očekávaný růst (a v jejich rámci i na inflaci, ale ne na nějaké prosté součty s PE).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2023Pravidlo dvaceti a index utrpení v létě 2023 Patria (Patria Finance)
14.11.2022Dno na trhu a hranice dvaceti Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688