Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2021 15:37:19

Maďarská centrální banka zvyšuje základní sazbu na 1,8 procenta, v souladu s odhady

Aktualizováno

Maďarská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 15 bazických bodů na 1,8 procenta. Rozhodla se tak zachovat stabilní tempo utahování měnové politiky i poté, co tamní inflace v září zrychlila na nejvyšší úroveň za devět let. Rozhodnutí o zvýšení sazeb o 15 bazických bodů předpovědělo 21 z 22 ekonomů oslovených v průzkumu Reuters. Jeden čekal utažení o 30 bodů. Na doprovodné tiskové konferenci banka sáhla k jestřábímu tónu a slibuje další utahování.

Maďarská národní banka (MNB) v červnu jen dva dny před svým českým protějškem jako první v Evropské unii zahájila cyklus zpřísňování měnových podmínek a od té doby zvedla sazby na každém měnovém zasedání, která se konají jednou měsíčně.

Hlavní ekonomický poradce premiéra Viktora Orbána v době jednání bankovní rady MNB řekl, že ve srovnání s masivními fiskálními stimuly vlády je cyklus utahování měnové politiky MNB "polovičatý", což vede k neshodám mezi ekonomickou politikou vlády a centrální banky.

MNB v následné tiskové konferenci dnes uvedla, že bude pokračovat v pravidelném měsíčním cyklu zvyšování sazeb, dokud se inflace nestabilizuje na cíli a rizika nebudou vyvážená.

Maďarská ekonomika se - podobně jako ostatní země ve střední Evropě - potýká s prudce stoupajícími cenami energií, utaženým trhem práce a růstem mezd. MNB na minulém zasedání v září zpomalila tempo zvyšování sazeb na 15 bazických bodů a forint od té doby výrazně oslabil.

"Inflační výhled se od minulého zasedání... zhoršil," uvedli před úterním jednáním analytici CIB Bank. Meziroční inflace v Maďarsku v září zrychlila na devítileté maximum 5,5 procenta, zatímco jádrový ukazatel inflace, jejž sleduje centrální banka, stoupl na 4 procenta, horní mez jejího tolerančního pásma mezi 2 procenta až 4 procenta.

MNB dnes uvedla, že inflace bude na podzim dál zrychlovat. Bank přitom očekává, že inflace se stabilizuje na 3procentním cíli ve druhé polovině příštího roku.

Zdroj: Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688