pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Ze světa  |  19.10.2021 10:59:26

České předsednictví by mělo napravit reputaci z roku 2009

Bruselu se minulý týden uskutečnil 146. plenární zasedání Evropského výboru regionů (EVR). Jeho členové se mimo jiné zabývali klimatickou situací a jejím vlivem na regiony a města a také možnou prevencí před přírodními katastrofami v členských zemích.

Z výročního regionálního a místního Eurobarometru vyplývá, že více než 50 procent českých regionálních politiků se domnívá, že regiony by měly získat větší vliv na evropskou politiku v oblasti změn klimatu a životního prostředí. Tomu se věnovalo i projednávání problematiky Zelené dohody pro Evropu. „Evropský výbor regionů přijal rezoluci, ve které vyzývá země, které se za 14 dní sejdou na klimatických jednáních ve skotském Glasgow, aby snížily emise skleníkových plynů, na jejichž vypouštění mají nějaký vliv města, obce a regiony po celém světě. Cíle v této oblasti by měly být ambiciózní, transparentní, ale také reálné a ufinancovatelné,“ uvedl předseda české delegace Roman Línek.

Členové Výboru regionů se také zabývali sdílenou ekonomikou, ochranou spotřebitelů a udržitelnou spotřebou. Zákazníci by měli mít u nakupovaného zboží k dispozici informace o jeho ekologické a společenské stopě, možném servisování a opravitelnosti. EVR vyzývá k podpoře regionálních firem a řemeslníků.

Jednání se zúčastnil také evropský komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič. Vyjádřil přesvědčení, že členské země musí více spolupracovat v mezinárodním monitoringu možných slabých míst, ať už to jsou hrozby teroristického charakteru, povodně, lesní požáry, tornáda či aktuálně vytékající láva na jednom z kanárských ostrovů, a přijímat preventivní opatření. Ta jsou ve výsledku 20krát levnější, než řešení následků.

V současné době vede Evropskou unii Slovinsko, v lednu přebírá předsednictví Francie a od července 2022 Česká republika. Ta se minulý týden prezentovala v Bruselu zprovozněním lavičky Václava Havla v těsné blízkosti Evropského parlamentu. Slavnostního aktu se zúčastnili starosta Bruselu Phillippe Close, český velvyslanec v Belgii Pavel Klucký, primátor Prahy Zdeněk Hřib a česká velvyslankyně při Evropské unii Edita Hrdá. „Právě s Editou Hrdou jsme pak samostatně jednali o plánovaných akcích a tématech českého předsednictví s vazbou na Výbor regionů. Mluvili jsme o akcích v Bruselu, jako bude Česká street party před budovou Evropského parlamentu, ale třeba i Týden českých a moravských regionůBruselu, konference k zelené dohodě, spravedlivé transformaci či obnově společnosti po covidu. V Praze by se mělo 15. a 16. září 2022 uskutečnit výjezdní zasedání předsednictva Evropského výboru regionů. Pro část účastníků plánujeme studijní cestu do Pardubic, kde chceme prezentovat příkladné využití prostředků z ITI (Integrované teritoriální investice Evropské unie) v areálu bývalých Automatických mlýnů. Je to výjimečný příklad, protože jsou tu tři investoři – kraj, město a soukromník, kteří společně řeší problematiku bývalého brownfieldu a záchrany národní kulturní památky pro kulturní využití a posílení technického vzdělávání. Věřím, že si můžeme napravit reputaci z našeho rozpačitého předsednictví v roce 2009, kdy během tohoto období padla česká vláda,“ dodal Roman Línek.

obrázky

Zasedání Evropského výbóru regionů
Zprovoznění lavičky Václava Havla v Bruselu
Pohled na lavičku Václava Havla v Bruselu
Martin Půta a Roman Línek, čeští delegáti výboru regionů na lavičcve Václava Havla





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688