Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.10.2021 17:46:00

Zřejmé a ne tak zřejmé změny ve světové ekonomické aktivitě

Natixis přišel s analýzou vývoje v globální ekonomice, o kterou bych se rád opřel ve své dnešní úvaze. Ta je zaměřená na komodity a strukturální změny, jak na nabídkové, tak na poptávkové straně světového hospodářství, a na mimořádnou mezeru mezi skutečnou ekonomickou aktivitou a trendem.

1. Dezinflační a stagflační mustr: Následující graf ukazuje vývoj globálního reálného produktu. Patrný je pokles roku 2008, po kterém se řadu let diskutovalo o tom, kdy se aktuální produkt vrátí zpět na předchozí trend. Moc se mu nechtělo, a to se rýmovalo s panujícími dezinflačními tlaky. Propad roku 2020 byl znatelně větší a globální produkt je stále hluboko pod úrovní roku 2019, o návratu nad trend nemluvě. Ohledně oněch dezinflačních tlaků je to ale doposud jinak – zatím pociťujeme tlaky inflační a celkově tedy panuje spíše stagflační mustr.
1

2. Komodity a výrobní vertikály: Onen současný mustr bývá často vysvětlováno přes komodity, či obecněji přes problémy ve výrobních a dodavatelských řetězcích. Natixis, jehož grafy a některé myšlenky dnes prezentuji, ale v souvislosti s komoditami poukazuje na to, že ve srovnání se stavem před pandemií klesla pouze produkce ropy. U jiných komodit platí opak.

Podívejme se ale schválně na vývoj těžby železné rudy - vidíme, že ta je nad rokem 2019, ale ve srovnání v lety 2016, 2017 je produkce velmi nízko. Otázka by pak byla, které období je pro srovnávání relevantnější a které v konečném důsledku více napovídá o tom, zda je současná situace jen přechodná, či dlouhodobější. Vývoj v Číně (Evergrande, dluhy, finanční (ne)stabilita a snahy o útlum nadměrných investice do realit) by napovídal, že spíše roky 2018, 2019. Na stranu druhou tu ale jsou plánované nemalé investice do infrastruktury v USA.
2

Každopádně se zdá být zřejmé, že se u řady komodit a výrobních řetězců sešla řada parciálních příběhů, o kterých se dnes již běžně vypráví a které dohromady znatelně brzdí nabídkovou stranu ekonomiky. O tom, že jsou přechodné, přitom nemusíme pochybovat. Jde jen o to, jak si definujeme přechodnost.

3. Změna struktury poptávky:
Jak jsem uvedl, onen komoditní příběh je dnes již dobře znám, ale Natixis poukazuje na jeden obecnější posun, o kterém se v podstatě nemluví. Má jít o příklon od služeb ke zboží. Tedy zvrat v dlouhodobém trendu, který si sám pro sebe nazývám „od měkkého k tvrdému“. Demonstruje jej následující graf:
3

Jak na nabídkové, tak na poptávkové straně ekonomiky tedy zřejmě probíhají strukturální změny, které jsou v agregovaných číslech a odhadech typu grafu prvního v podstatě neuchopitelné. Přitom nacenění trhu v USA dává smysl třeba v souvislosti s opakování dvacátých let minulého století. Tedy ve smyslu neinflačního nabídkového technologického boomu, který by znamenal přívětivý poměr růstu a sazeb a který by nejenže vracel křivku prvního grafu zpět na trend, ale spíše ještě nad něj.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688