Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  18.10.2021 16:22:03

Na bitcoin se dívám jako na firmu, říká investor Barry Ritholtz. Ponechá bankám možnost růst?


O bitcoinu přemýšlím spíše jako o nějaké společnosti, jako třeba o Microsoftu. Má svůj příběh, své zastánce a odpůrce. Na Bloomberg Markets to uvedl známý investor Barry Ritholtz s tím, že podle některých názorů situace na bitcoinu připomíná konec devadesátých let a praskání internetové bubliny. Podle něj ale spíše odpovídá počátku druhé poloviny devadesátých let.


Velká volatilita na bitcoinu podle Ritholtze odpovídá tomu, kolik kapitálu se kolem tohoto aktiva točí. Na atraktivitě přitom tomuto aktivu výrazně přidává jeho koncept, podle kterého do něj nijak nezasahuje žádná vláda či daňový úřad. Atraktivní je tak i pro některé země typu Severní Koreje, ale podle Ritholtze je pravděpodobné, že se situace změní a vlády začnou být na tomto poli aktivnější než doposud.

Limitem pro další růst bitcoinu tedy může být to, že americká vláda či třeba EU řeknou, že „už toho bylo dost“. Následující graf ukazuje vývoj ceny bitcoinu, které se nyní vrací na úrovně dosažené na počátku letošního roku:

1
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Investor byl v souvislosti s bitcoinem tázán na to, kolik prostoru pro další růst mají banky. Některé z nich se totiž snaží nabízet svým klientům služby související s kryptoměnami a Ritholtz míní, že již od finanční krize se u bank řeší základní otázka: Jde o finanční instituce, které jsou schopny nacházet nové oblasti a zdroje vysokého tempa růstu a zaslouží si proto vysoké valuační násobky? Nebo jde dnes spíše o firmy typu utilit, kde se bude hrát hlavně o dividendy, a tudíž valuační násobky by se měly nacházet podstatně níže?

Ritholtz podle svých slov odpovědi na tyto otázky nezná. Kapitál podle něj v budoucnu poteče zejména do oblastí, jako je software. Banky „mají pocit, že je investoři zanedbávají“ a orientují se hlavně na růstové tituly. Naopak hodnotové akcie si za posledních deset let nevedou nejlépe. U bank pak investor poukázal na to, že je v jejich zájmu, aby sazby šly nahoru, protože prostředí nízkých sazeb obecně snižuje jejich ziskovost. A pokud je některý ředitel banky schopný najít nové zdroje růstu „bez toho, aby se banka dostala tam, kam Wells Fargo,“ je to podle Ritholtze Jamie Dimon z JPMorgan.

Zdroj: Bloomberg Markets


Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688