Patria (Patria Finance)
Cestování  |  18.10.2021 11:45:00, aktualizováno 24.10.2021 09:02:48

MMF: Cesta z dluhů? Jasná pravidla a jejich dodržování

Pandemie s sebou přinesla růst rozpočtových deficitů a vládních dluhů tak, jak se vlády snažily tlumit její dopady na ekonomiku a život lidí. Jak tvrdí blog Mezinárodního měnového fondu (MMF), tento vývoj s sebou nese obavy z příliš velkého zadlužování a jeho vlivu na hospodářskou aktivitu. Jak se s touto situací vypořádat?

MMF poukazuje na to, že velmi nízké sazby doposud růst zadlužení a dluhové služby tlumily, ale „není žádná záruka, že tomu tak bude i nadále.“ Významným krokem ke zlepšení situace by pak podle ekonomů MMF měla být jasně stanovená a dodržovaná fiskální pravidla. Pokud totiž věřitelé důvěřují tomu, že vláda udrží své finance pod kontrolou, jsou ochotni poskytovat kapitál levněji, a to se projevuje i na dluhové dynamice. MMF dokonce tvrdí, že důvěryhodná fiskální politika může snižovat sazby až o 40 bazických bodů. A pomoci může rovněž v oblasti investic soukromého sektoru a celkové makroekonomické stability, která se nakonec projevuje i na ekonomické aktivitě.

„Dluhy někdy rostou více, než se čeká v základních projekčních scénářích,“ píše MMF s tím, že příčinou může být nižší růst produktu či třeba nutnost poskytnout vládní pomoc některým firmám. Podobným šokem byla pandemie, která zvýšila zadlužení řady zemí snažících se chránit před jejími dopady firemní sektor a zaměstnanost. Pokud se má zamezit nekontrolovanému nárůstu zadlužení, je podle fondu mimo jiné třeba sledovat soustavné snižování dluhů v dobách, kdy se ekonomice vede lépe. S tím právě souvisí stanovení jasných a jednoduchých fiskálních pravidel.

Podle některých názorů je používání podobných jednoduchých pravidel příliš rigidní a nereaguje na aktuální ekonomický vývoj. Jenže MMF tvrdí, že praxe ukazuje na jejich pozitivní dopad na vládní finance a dluhy. Ukazuje se totiž, že země s jasnými a jednoduchými fiskálními pravidly jsou schopny do deseti let eliminovat dopady šoků zvedajících dluhy až o 15 % HDP.

„Nás výzkum ukazuje, že cesta fiskální disciplíny a jasné komunikace politických priorit spolu s transparentností vládních výdajů a příjmů se vyplácí,“ píše MMF. Dodává, že řada zemí od předchozích pravidel během pandemie upustila tak, aby byla schopna zvýšit výdaje na zdravotní péči, sociální programy a podobně. Jinak řečeno, vytvořená důvěra snižuje náklady dluhů a poskytuje prostor pro manévrování v době, kdy je ho třeba.

Následující graf porovnává výši vládních dluhů vybraných zemí k jejich HDP. V čele žebříčku figuruje Japonsko, Řecko a Itálie, mezi nejméně zadlužené patří podle tohoto měřítka vlády Ruska a Švýcarska.

dluh zadluženost mmf fiskální politika

Zdroj: Twitter, MMF


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688