Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
Podnikání  |  18.10.2021 10:51:21

Počet nespolehlivých firem překročil 23 000

Ke konci třetího kvartálu bylo v ČR registrováno 23 095 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně. To je o 7 % víc než ve srovnatelném období loňského roku.

„Registr nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob se letos plní nejpomaleji od roku 2015. Ve třetím kvartálu letošního roku byl přírůstek subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně druhý nejnižší od konce roku 2014. Přibylo jich 306, přičemž vůbec nejnižší počet jsme evidovali letos v prvním kvartálu, celkově 263,“ říká analytička Dun & Bradstreet, Petra Štěpánová, s tím, že aktuálně je v ČR 5 160 nespolehlivých plátců DPH a 17 935 nespolehlivých osob. „Naprostá většina nespolehlivých osob byla v minulosti plátcem DPH, nicméně poté co byla označena jako nespolehlivý plátce DPH, došlo ke zrušení registrace k platbě z přidané hodnoty,“ dodala Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

Seznam nespolehlivých plátců a osob nejvíc plní společnosti s ručením omezeným. Z téměř 504 000 firem registrovaných v ČR, z nichž DPH odvádí necelá polovina, je na seznam problémových firem zařazeno 17 989 z nich. To je 78 % z celkového množství nespolehlivých subjektů. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří OSVČ, je jich celkem 2 554 ačkoliv podnikatelskou základnu tvoří zhruba dva miliony osob.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 , a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.

Bisnode je nyní součástí Dun & Bradstreet.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz/produkty/dun-bradstreet/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688