OX Czechia (OX Czechia)
Investice  |  18.10.2021 10:28:27

Nemovitosti v Česku coby výnosné investiční aktivum začínají ztrácet dech

Výhodnost investice do rezidenčních nemovitostí v Česku rychle klesá. Kvůli růstu cen nemovitostí, který vysoce převyšuje růst nájemného a zároveň je provázen růstem úrokových sazeb, už funguje spíše jako zajištění majetku proti nejistotě, než výnosné aktivum.

To koneckonců potvrzují i různé ukazatele na trhu, například indikátor napětí na trhu s nemovitostmi, který počítá UniCredit Bank. Ten se v září oproti srpnu snížil o 14 bodů na minus 0,42 procenta. To znamená, že se zúžila příležitost vydělávat na rozdílu relativně vysokých nájmů a nízkých úrokových sazeb. Hrubá roční výnosnost nájemného v Česku se v září snížila na 3,73 procenta, což po zohlednění předpokládané míry opotřebení nemovitostí (ve výši dvou procent) znamená, že čistá roční výnosnost dosáhla 1,73 procenta. A pokračující růst úrokových sazeb u úvěrů na bydlení v Česku ve srovnání s pomalým růstem nájmů bude ovšem způsobovat, že investice do domů či bytů určených k bydlení bude stále méně výhodná.

Ceny nemovitostí za posledních několik let v Česku raketově vzrostly. Průměrný index nabídkových cen bytů se u nás od roku 2014 zvýšil o více než tři čtvrtiny, v Praze dokonce bezmála o sto procent. Jenže se zdá, že již nepůjde o tak výhodnou investici, a tak je čas poohlížet se po něčem jiném. V době nejvyšší inflace za posledních třináct let to ale vůbec nebude jednoduché.

Kam se tedy můžeme obrátit, když chceme na investici vydělávat, a přitom počítat se srovnatelnou mírou rizika jako v případě nemovitostí? V první řadě půjde o státní dluhopisy. Ke konci září činila úroková míra u desetiletých dluhopisů české vlády 1,9 procenta. To už je o 17 setin procentního bodu nad čistou roční výnosností u nájemného a o 16 setin procentního bodu než na konci srpna. Meziročně je to pak téměř o procentní bod více.*

A vzhledem k tomu, že Česká národní banka pravděpodobně provede v dohledné době ještě několikeré zvýšení svých základních úrokových sazeb, bude se atraktivita českých vládních dluhopisů i nadále zvyšovat.

 

Zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou se už stihlo projevit u několika tuzemských bank v podobě růstu úrokových sazeb u spořicích účtů nebo termínovaných vkladů, avšak stále jde o úrovně, které neporazí inflaci.

Ne že by některá aktiva nepřinášela od propadu trhů na jaře 2020 výrazné zhodnocení, to se týká akcií i celých akciových indexů, řady komodit nebo kryptoměn. *Tady jde však už o zcela jinou disciplínu. Zejména kryptoměnám by se měl investor hledající dlouhodobou jistotu vyhnout velkým obloukem, a to kvůli velkému riziku, který tento typ nástroje coby investičního aktiva v sobě obsahuje.

Anna Kühnová, jednatelka Ox Czechia

OX Czechia

Společnost OX Czechia s.r.o. je vázaným zástupcem zahraničního obchodníka s cennými papíry, společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. a na území České republiky je oprávněna k propagací investičních služeb, k jejichž poskytování na území České republiky je oprávněna společnosti BCM Begin Capital Markets CY Ltd. Zprostředkovává uzavírání klientských smluv, další smluvní dokumentace mezi společností BCM Begin Capital Markets CY Ltd.a klientem, a související administrativní a technickou podporu.

Více informací najdete na: www.oxczechia.cz

24.10. 19:32  Je to tak (David Kotrba)
19.10. 16:39  Sranda konci? prave naopak (Tomas Prekvapil)
19.10. 00:21  Sranda konci (hypotecniexpert)
18.10. 19:45  nelíbí se mi to (Radim)
18.10. 19:07  nelíbí se mi to (x.x)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688