Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  17.10.2021 07:51:00

Víkendář: Do daňových rájů může mířit až 40 % zisků

Přesouvání zisků z jedné země do druhé je velkými mezinárodními korporacemi využíváno s cílem snížit svou daňovou zátěž. Ze zemí s vysokými daňovými sazbami jsou tak zisky přesouvány prostřednictvím dceřiných společností či společností mateřskou tam, kde jsou sazby a celková zátěž nižší. Na stránkách VoxEU to tvrdí Fotios Delis, Manthos Delis, Luc Laeven a Steven Ongena s tím, že tato praxe přináší jednak problémy na straně fiskální, ale může vést i ke ztrátám celkového bohatství některých zemí. Zástupci vyspělých zemí tak přicházejí s plánem na zavedení minimální sazby daně z firemních zisků.

Následující mapa ukazuje odhady ekonomů týkající se toho, jak intenzivní je přesouvání zisků v jednotlivých zemích. Autoři dodávají, že nejvyšší je tato intenzita na Kajmanských ostrovech a na Bermudách, ty ale kvůli rozlišení mapy patrné nejsou:

02

Podle mapy je tedy oblastí intenzivního přesouvání zisků velká část Evropy včetně České republiky, mimo ni to platí třeba o Indii.

Ekonomové následně poukazují na roli, kterou v přesouvání zisků hrají nehmotná aktiva. Tedy značka, duševní vlastnictví, licence, vlastnická práva a podobně. Firmy tato aktiva alokují do zahraničních destinací s nízkou daňovou zátěží, využívají k tomu například patenty nebo to, že zde založí centrum výzkumu a vývoje. Vedle toho, že nehmotná aktiva lze takto přesouvat jednodušeji než aktiva hmotná, existuje také širší prostor pro jejich valuaci. Ekonomové k tomu dodávají, že podle dostupných dat firmy s větším podílem nehmotných aktiv skutečně více přesouvají své zisky než ty, které mají podíl nehmotných aktiv nižší.

Mají na přesouvání zisků vliv i faktory, jako je kvalita domácích institucí a systémů? Ekonomové tvrdí, že teoreticky by tomu tak mělo být a data to skutečně potvrzují. Dokonce ukazují, že vazba mezi podílem nehmotných aktiv a mírou přesouvání zisků úplně mizí v zemích s nejkvalitnějším institucionálním zázemím. K tomu ekonomové poukazují na výsledky některých dalších studií zaměřených na toto téma. Například podle některých odhadů mezinárodní společnosti přesouvají do daňových rájů až 40 % svých zisků.

Delis a jeho kolegové dodávají, že podle dat je také přesouvání zisků intenzivnější tam, kde jsou více využívána fosilní paliva. Celkově pak shrnují, že jejich práce ukazuje na vztah mezi přesunem zisků na straně jedné a využíváním nehmotných aktiv, ovšem tato vazba je ovlivněna zmíněnou kvalitou institucionálního prostředí v dané zemi. Otázkou pak podle ekonomů je, zda přesun zisků neovlivňuje i trh práce, investice a inovace a celkový ekonomický růst. Tím už se ale jejich analýza nezabývá, pouze doporučuje tato témata pro další výzkum.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688