cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Investice  |  15.10.2021 10:44:16

Americká inflační očekávání nejvyšší od roku 2013, ceny plynu raketově stoupají, dodavatelské řetězce pod nátlakem

Americká inflační očekávání nejvyšší od roku 2013, ceny plynu raketově stoupají, dodavatelské řetězce pod nátlakem

15.10.2021 / Crypto Kingdom

Američané jsou stále znepokojeni potýkáním se s inflací, protože náklady na zboží a služby v krátkém časovém období stále výrazně rostou.

Federální rezervní systém (Fed) zveřejnil nejnovější zprávu s názvem „Průzkum spotřebitelských očekávání“ a americké domácnosti věří, že inflace se za další rok zvýší o 5,3 %. Kromě chmurného ekonomického výhledu se ceny plynu v USA za poslední rok prudce zvýšily o více než $1.

Průzkum spotřebitelských očekávání newyorského Fedu nadále vypadá ponuře

Po masivní měnové expanzi roku 2020, za účelem podpory ekonomiky v boji s vypuknutím koronaviru a usnadnění příkazů lockdownů, které potom následovaly, se inflace vkradla do peněženek každého Američana.

Měsíc po měsíci Federální rezervní systém zveřejňoval zprávy centrální banky s názvem „Průzkum spotřebitelských očekávání“ (SCE) a každý měsíc inflační očekávání vyskakují stále výše. Poslední zpráva Fedu SCE z tohoto týdne opět naznačuje, že Američané za rok stále očekávají vyšší inflaci a nízkou kupní sílu.


Graf newyorského Fedu o tříletých inflačních očekáváních prostřednictvím publikace Zerohedge a článku s názvem „Fed ztrácí kontrolu, protože očekávání inflace spotřebitelů dosahují nových historických maxim.“

Inflační očekávání se dostala na historická maxima a jsou nejvyšší od roku 2013 s očekáváním 5,3 % za rok. Newyorský Fed (pobočka, která zveřejňuje zprávu SCE) navíc znovu zmiňuje koronavirus.

„Střední inflační nejistota - nebo-li nejistota vyjádřená ohledně budoucích výsledků inflace - se v krátkodobém horizontu nezměnila a ve střednědobém horizontu se snížila,“ zdůrazňuje průzkum Fedu. „Obě měřítka jsou stále výrazně nad úrovněmi pozorovanými před vypuknutím Covidu-19.“ Tato nedávno zveřejněná zpráva SCE Fedu využívá rotující panel 1 300 domácností.

MMF varuje centrální banky jako Fed, aby zpřísnily politiku monetárního uvolňování

Kromě zprávy SCE uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtletní aktualizaci světových organizací o globálních ekonomických podmínkách, že centrální banky možná budou muset zpřísnit politiku monetárního uvolňování. MMF zdůraznil země jako USA a Spojené království, kde jsou „inflační rizika vychýlena směrem nahoru“.

„Zatímco měnová politika může obecně sledovat přechodné zvyšování inflace, centrální banky by měly být připraveny jednat rychle, pokud se rizika rostoucího inflačního očekávání stanou v tomto nezmapovaném oživení více relevantní,“ zdůraznila ve zprávě ekonomická poradkyně MMF a ředitelka výzkumu Gita Gopinathová. „Centrální banky by měly naplánovat podmíněné akce, oznámit jasné spouštěče a jednat v souladu s touto komunikací.“

Dodavatelské řetězce pod nátlakem, ceny plynu za galon o $1 vyšší než loni

Aby toho nebylo málo, americký dodavatelský řetězec (mezinárodně) řeší významné problémy a ceny plynu v celé zemi od loňského roku výrazně vzrostly. Média v USA nadále vyprávějí příběhy o prohýbajícím se dodavatelském řetězci a někteří obviňují problémy dodavatelského řetězce z konfliktu mezi USA a Čínou.

Nedostatek dodávek v dodavatelském řetězci a rostoucí ceny plynu stimulovaly inflační krizi v USA natolik, že se nezdá být „přechodná“. Titulky v médiích každý týden ukazují, že „návrat prázdných regálů“ se ve Spojených státech vrátil stejně jako ve Spojeném království. A prázdné regály začínají znovu vídat obchody s potravinami téměř ve všech státech USA.

Ceny plynu v Spojených státech od loňského roku také stouply o $1 a průměrná cena plynu je tak v USA dnes $3,25 za galon. Pouze osm států v USAplyn pod $3 za galon.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688