Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  14.10.2021 09:16:00

Drahé energie a makroekonomika

Ručník do ringu hodila (tj. nadále dodávat elektřinu a plyn svým klientům odmítla, podobně jako to udělala už před pár dny na Slovensku) skupina dodavatelů zahrnutá pod hlavičku Bohemia Energy. Z makropohledu jde o událost s možným okamžitým vlivem zejména na inflaci: noví dodavatelé takto „opuštěným“ klientům nabídnou téměř jistě daleko vyšší cenu.

Růst ceny, kterou domácnosti platí za plyn a elektřinu, se sice všeobecně čekal, ale jeho příchod se předpokládal rozloženě v čase podle toho, jak budou domácnostem dobíhat jejich dříve sjednané fixace (případně jak budou končit výpovědní lhůty u dodavatelů, kteří se rozhodli využít možnosti vypovědět smlouvu dřív, než končí v ní dohodnutá fixace ceny).

Je ovšem otázka, zda a jak se bude s tímto skokem v cenách plynu a elektřiny schopen a ochoten porvat Český statistický úřad. A jak dopad do inflace ovlivní případná tvořivost vlády při vymýšlení způsobů, jak české domácnosti před dopady tohoto růstu cen „ochránit“: např. snížení DPH, pokud si příslušnou částku nenechají ve svých rozpočtech dodavatelé, by dopad do měřené inflace tlumilo, zatímco řešení formou sociálních dávek nikoli.

Jaký může být – aspoň zcela orientačně – dopad této události do rodinných rozpočtů? Pokud bychom předpokládali pro jednoduchost navýšení ceny elektřinyplynu i tepla celkově dejme tomu o 200 procent (skutečnost bude nejspíš výrazně méně divoká), pak při váze těchto tří položek ve spotřebním koši kolem 8 % dostáváme zvýšení výdajů postižených rodin o 16 %.

Pokud by se krok Bohemia Energy týkal cca desetiny českých domácností, pak by celková spotřeba domácností mohla být stlačena dolů o velmi nízké jednotky procent (a inflace by v tomto rozsahu povyskočila, v procentních bodech); měsíčně by tak reálná spotřeba domácností klesla o jednotky miliard korun. (Všechna uvedená čísla ovšem vycházejí ze srovnání s dosavadním stavem; ve skutečnosti by náklady domácnostem šly v nejbližších měsících nahoru i v případě, že by Bohemia Energy dodávky neukončila.)

Ať už bude dopad dražších energií do rodinných rozpočtů jakýkoli, lze očekávat, že domácnosti se budou snažit o určité „vyhlazení“, tj. že skutečný propad poptávky domácností tak velký nebude.

Zaprvé, domácnosti mají ještě pořád „nadúspory“ z dob covidu v rozsahu hodně přes 150 miliard , což by jim vystačilo na pokrytí onoho 16% nárůstu nákladů po dobu možná až půlroku (tyto úspory ovšem jistě nejsou mezi jednotlivé domácnosti rozprostřeny rovnoměrně). A navíc od ledna dostávají zaměstnanci v důsledku redukce zdanění příjmů každý měsíc mzdy v reálném vyjádření vyšší než loni (i zde je ovšem dopad efekt nerovnoměrný).

Česká vláda je každopádně bohužel nadále odhodlána chránit české spotřebitele víc než jen tím, že by rozšířila aplikovatelnost dávek v hmotné nouzi na případ prudkého růstu cen zboží a služeb plnících základní lidské potřeby. Proč „bohužel“?

Dosud se v Česku pomáhalo jen těm lidem, jejichž finanční těžkosti přesáhly limity zakotvené v sociálních dávkách; teď se bude zřejmě pomáhat i lidem ve výrazně menších těžkostech: vláda například zvažuje, že domácnostem odpustí platby příspěvků na obnovitelné zdroje – všem (!) domácnostem bez ohledu na to, zda se dostaly do závažných potíží nebo ne (zbytečně plošné, a navíc české daně dál zaplevelující, by bylo i zvažované snížení DPH). Tato nesmyslně nákladná pomoc bude samozřejmě realizována na dluh. Život dnešních generací tedy bude ještě více změkčován na účet generací budoucích.

Ještě zpět k Bohemia Energy: bude zajímavé sledovat, zda tato kauza povede k vyšetřování, do jaké míry tento dodavatel dostatečně pečlivě nakládal s riziky (tj. zda nefungoval na principu „dokud nakupuji energie za okamžité ceny nižší než ty fixované, které účtuji klientům, tak vydělávám, zatímco v opačném případě namísto čerpání ze svých předchozích zisků prostě ihned ukončím podnikání“).

Pokud se prokáže podezření, že Bohemia Energy (a její protějšky u nás a v jiných zemích) jela systémem „panna = vyhráváme; orel = prohráváte“, může se ujmout myšlenka výrazně tvrdší regulace řízení rizik v tomto sektoru podobně, jako je tomu v bankovnictví

Michal Skořepa, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688