Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.10.2021 10:47:16

Banky přestanou hrát roli dezinflačního faktoru, tvrdí ekonom

Po finanční krizi roku 2008 byla znatelně utažena regulace bank. Na stránkách VoxEU na to poukazuje ekonom Hans Gersbach, podle kterého tento vývoj představoval také významný dezinflační faktor, relevantní i pro současnou situaci.

Ekonom míní, že utažení regulace představovalo významný dezinflační trend. Jedním z jeho důsledků totiž bylo to, že tvorba širších peněz zaostávala za růstem monetární báze. Širší monetární agregáty totiž závisí na úvěrové expanzi a právě ta byla dotčena zmíněnou změnou v regulaci. Následující graf popisuje vývoj rozdílu v tempech růstu agregátů M0 a M3. V USA a Británii rostla peněžní báze v prvních letech po finanční krizi výrazně rychleji než širší peněžní agregáty a tempa růstu se přibližovala jen postupně. V Evropě byl trend opačný:

banky gersbach dezinflační faktor
Ekonom poukazuje na to, že v praxi je těžké určit, zda tvorba úvěrů trpí kvůli jejich nabídce či poptávce po tomto druhu financování. Nicméně podle něj platí, že utažení bankovní regulace skutečně působí negativně na růst úvěrové nabídky a následně na širší peněžní agregáty. Co vazba mezi nimi a inflací? Zde podle ekonoma záleží na konkrétní situaci.

Na jedné straně můžeme uvažovat o pasti likvidity, kdy vyšší tvorba peněz má na inflaci jen mizivý dopad. Jindy ale může silná tvorba nových peněz inflaci znatelně zvedat. A ekonom míní, že v letech po finanční krizi se zmíněná utlumená tvorba širších peněz skutečně promítla i do nižší míry inflace. Jinak řečeno, bankovní regulace představovala dezinflační sílu.

Gersbach dodává, že pokud centrální banky vyplácí úroky z rezerv, které u nich komerční banky drží, může to brzdit úvěrovou expanzi a následně inflační tlaky vytvářené velkým objemem nových rezerv. Jenže tyto úroky v konečném důsledku zvyšují objem rezerv a tudíž možnost o to větší úvěrové expanze a inflačních tlaků v budoucnu. Lepší by tak podle ekonoma mohlo být „nastavit vhodnou výši povinných rezerv“.

Na závěr ekonom píše, že bankovní regulace nemusí být obvykle spojována s inflací, ale její utažení může v praxi působit jako dezinflační faktor. V tuto chvíli ale tento faktor již nemusí působit, což by mělo být bráno do úvahy ve vztahu k současnému vývoji inflace.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688