Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  13.10.2021 10:18:05

Růst akcií Tesly podpořil hlavní akciové indexy v USA


Hlavní akciové indexy v USA mírně klesaly, protože investoři čekají na dnešní zveřejnění zápisků ze předchozího zasedání členů FOMC, které by mohly přinést bližší informace k plánovanému snižování nákupu aktiv centrální bankou. Negativní vliv na trhy měla data z trhu práce, podle kterých je počet volných pracovních míst více než 10 milionů, což vyvolává obavy z inflace, protože zaměstnavatelé zvyšují mzdy, aby přilákali a udrželi zaměstnance. Náladě na trzích neprospěly ani přetrvávající obavy z pádu čínského trhu nemovitostí, protože Evergande nevyplatila již třetí splátku během posledních tří týdnů.

Indexům pomohl růst akci Tesly, které si připsaly 1,7% poté, co Čínská asociace osobních automobilů uvedla, že prodej osobních automobilů se v Číně v září snížil o 17% na 1,58 milionu vozů a ve třetím čtvrtletí klesl o 13%. Jedná se o největší pokles prodejů automobilů v Číně způsobený v důsledku globálního nedostatku čipů a několika výpadků elektřiny na konci září, které narušily výrobu. Několik automobilek zaznamenalo propad prodejů automobilů během září v případě Toyoty (-36%), Honda (-28%), Nissan (-26%) výjimkou byla Tesla (+ 27%), která v září prodala 56 tis automobilů čínské výroby oproti 44 tis. v srpnu.

Stejné problémy trápily i evropské akciové indexy, které klesaly o něco výraznější než ty v USA. Akcie v těžebním sektoru snížily své včerejší zisky v souvislosti se zpomalením růstu cen komodit, kdy cena ropných futures kontraktů klesla během včerejšího dne o 0,4%. Po zprávách ohledně prodejů aut v Číně jako hlavního evropského obchodního partnera automobilový sektor ztrácel přibližně 0,5%.

Z ekonomických událostí se dnes očekávají zprávy ohledně inflace formou CPI indexu, kde se očekává s meziměsíčním nárůstem cen o 0,3%. Dnes začíná hlavní část výsledkové sezóny v USA, kde své výsledky budou reportovat velké banky jako JPMorgan Chase nebo First Republic Bank.

David Vantruba

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.03.2022Výrazný růst akcií Tesly podpořil akciové indexy Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688