Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  12.10.2021 10:34:41

Kupní síla koruny klesá. Inflace je nejvyšší od finanční krize

V září vzrostla inflace v České republice o vysokých 4,9 %. O osm desetin procentního bodu více než v srpnu. Zároveň jde o nejvyšší hodnotu od krizového roku 2008. Před zrychlujícím růstem cenové hladiny jsme v Roklen několikrát varovali v našich předchozích textech. Růst cenové hladiny je výsledkem silných globálních i lokálních proinflačních tlaků. V září se na meziročním růstu cenové hladiny nejvíce podepsaly oddíly bydlení a dopravy. V oblasti bydlení se jako problematický už dlouhodobě ukazuje silný nedostatek na nemovitostním trhu, který je způsoben především velmi neefektivním systémem udělováním stavebního povolení a systémem územního plánování – ty na mezinárodní scéně soutěží o chvost v různých srovnání. V oddíle dopravy tlačí na růst cen stále dražší pohonné hmoty.

Cenová hladina v České republice rostla i meziměsíčně, kde ale růst činil „pouhé“ dvě desetiny procentního bodu. Oproti září stihla zdražit elektřina, domácí potřeby, tabákové výrobky a oděvy. U cen oděvů lze očekávat pokračování jejich růstu, protože spotová cena bavlny registruje strmý růst. Za poslední čtyři týdny vzrostla její cena o 17 % a oproti stejnému dni v loňském roce dokonce o 40 %. Jedná se o další globální proinflační tlak, který způsobila nepřízeň počasí na území největšího světového exportéra bavlny – USA. Energeticky náročné zpracování bavlny bude navíc dále negativně ovlivněno růstem ceny energií. V České republice mírně zlevňovala kultura.

Meziroční růst cenové hladiny v září ve výši 4,9 % překonal současnou prognózu ČNB o 1,7 procentního bodu. Prognóza ČNB o zářijové inflaci ve výši 3,2 % byla tak nepřesná o více než 50 %. O sedm desetin procentního bodu rychleji rostly regulované ceny i ceny potravin, nápojů a tabáku. Hrubě nevyšel ČNB také odhad jádrové inflace ve výši 3,5 %, kdy skutečně naměřená jádrová inflace dosáhla 5,8 %. Tam nevstupují například ceny potravin, regulované ceny a ceny pohonných hmot.

Za významným růstem jádrové inflace stojí především imputované nájemné, které odráží vysoké ceny bydlení a stavebních materiálů. Za růstem inflace v České republice stojí nedostatky na globálních trzích, přehřívající se český trh práce a velmi silná tuzemská i zahraniční poptávka. Tyto tlaky působí podstatně silněji, než bylo v odhadech České národní banky očekáváno. Lze proto očekávat další svižné zvyšování úrokových sazeb na listopadovém zasedání České národní banky. To by vedlo k dalšímu zvýšení úrokového diferenciálu mezi českou korunou a dalšími světovými měnami. V tomto kontextu lze očekávat významné posilování koruny, které bude stejně jako růst cenové hladiny a tlaky na utahování měnové politiky v ČR pokračovat i v dalším roce. Z pohledu kurzu koruny bude klíčová listopadová prognóza, která projde zásadní revizí oproti prognóze z léta.

Pavel Peterka

Zastupuje pozici hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen. Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688