Research (Česká spořitelna)
Investice  |  11.10.2021 09:35:51

Volby skončily překvapením. Finanční trhy zřejmě nebudou výrazněji reagovat


Koalice SPOLU a koalice PIRÁTI a STAROSTOVÉ získaly ve volbách většinu 108 hlasů, podepsaly společné memorandum a usilují o sestavení vlády. Petr Fiala bude pravděpodobně novým premiérem.

ANO získalo podobný počet hlasů jako v minulých volbáchNemá ale koaličního partnera. Mimo jiné proto, že 20 % hlasů totiž propadlo, protože hodně stran a hnutí neprolezly přes hranici 5 %. To je snad nejvíce v historii a vzhledem k rozložení hlasů u těchto propadlých stran stačilo málo a dvě koalice by většinu neměly. Nicméně například voliče KSČM nebo SPD nejvíce vyluxovalo samotné ANO, už dříve vyluxovalo voliče ČSSD.

Došlo ale také k mobilizaci voličů a ke zvýšení volební účasti. Není ovšem pravda, že volby rozhodla Praha. Ke zvýšení účasti došlo především u menších měst a jejich okolí. V Praze byla nižší.

Povolební jednání komplikuje zdravotní stav prezidentakterý byl převezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče. V minulosti uvedl, že jmenuje premiérem předsedu nejsilnější strany v poslanecké sněmovně. A tím je ANO se 72 poslanci i přes nižší procentní zisk. Nicméně vzhledem k memorandu nemá šanci získat 101 hlasů.

ANO prozatím nesestavilo ani vyjednávací tým a usiluje o post předsedy Sněmovny. Koalice si jej nechtějí vzít, protože může jít o klíčová post, viz dále. V případě neúspěchu získat post premiéra je pravděpodobné, že Andrej Babiš bude usilovat o zvolení prezidentem.

Prezident má možnost pověřit jednáním o sestavení vlády koho chce. Pověření Ústava nezná a pověřením neběží žádný termín. Až jmenování premiérem je ústavní krok. Prezident má dva pokusy na jmenování, třetí má předseda poslanecké sněmovny. Po každém jmenování běží 30denní lhůta, dokdy musí jmenovaný premiér získat důvěru Poslanecké sněmovny.

Zasedání Poslanecké sněmovny svolá prezident nejpozději do 30 dnů od voleb. Pokud ji nesvolá, sejde se automaticky 30. den po volbách. Začíná se volbou předsedy. Stará vláda podává demisi až po ustavující schůzi.

Pokud by se zdravotní stav prezidenta zhoršil tak, že by nebyl schopen vykonávat svou funkci, postupuje se podle článku 66 Ústavy. Jeho pravomoce by přešly na premiéra a předsedu Sněmovny. Předseda Sněmovny by pak řídil povolební jednání a měl by všechny tři/zbývající pokusy jmenovat premiéra. Do 90 se konají nové prezidentské volby.

Povolební matematika neukazuje jako jedinou možnou koalici SPOLU společně s PIRÁTI a STAROSTOVÉNapříklad SPOLU a STAN mají dohromady 104 poslanců (Piráti utrpěli kroužkováním), nebo ANO a ODS mají dohromady 106 poslanců.

Můj komentář k volbám pro HN:
Vzhledem k preferencím, ale i kurzům sázkových kanceláří, je výsledek překvapením. Nicméně nemyslím si, že finanční trh bude nějak rychle a výrazně reagovat. Za prvé, v nejbližších měsících nemusí dojít k žádné změně a Andrej Babiš může být premiérem s pověřením sestavením vlády nebo bez důvěry mnoho měsíců. Za druhé, předvolební programy ANO a SPOLU neslibovaly rychlou konsolidaci veřejných rozpočtů.

Pokud by koalice SPOLU a Piráti se Stanem sestavily vládu, tak pozitivem bude nižší riziko zastavení toku peněz z EU kvůli střetu zájmů Andreje Babiše. Dále se snižuje riziko vypsání referenda o vystoupení z EU, což by pro ČR byla ekonomická tragédie. Z makro pohledu bude větší důraz kladen na investice a méně na podporu spotřebyCož podpoří dlouhodobý růst české ekonomiky a zmírní inflační tlaky. Nicméně je pravděpodobné, že dluhu v dalších letech poroste směrem k 55 % HDP. Koalice
nebude schopná najít schodu na zvyšování daní. Škrty na straně výdajů nebudou dostatečné k zastavení růstu zadlužení.

V nejbližších měsících bude vláda řešit energetickou krizirespektive dopad zvýšení cen energií především na domácnosti s nízkými příjmy. Tam může dojít k prvnímu fundamentálními střetu mezi levicovým a pravicovým křídlem této nové koalice.

Pro českou ekonomiku a budoucí prosperitu je naprosto klíčové vzdělávání a investice do něj. To jsme v
předvolebních programech potenciální koalice našli, a dokonce podle odborníků i dobře zpracované. Vzdělávání je důležitým tématem každých voleb, ale protože výsledky jsou vidět až za 10 a více let, tak v praktické politice se vzdělávání odsunulo na vedlejší kolej. Podobně je na tom i důchodová reforma nebo reforma zdravotnictví (dostupnost a větší důraz na prevenci). Bude velkou výzvou, aby názorově hodně rozkročená koalice našla shodu na těchto klíčových reformách. Ve finále toto jsou zásadní faktory, které spolu s transformací českého businessu z montovny na mozkovnu ovlivní dlouhodobou udržitelnost státních financí, ale i prosperitu ČR.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688