mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  08.10.2021 20:19:00

Portoriko: Trh a obchodní příležitosti pro české firmy

Portoriko: Trh a obchodní příležitosti pro české firmy

08.10.2021 / 20:01 | Aktualizováno: 08.10.2021 / 20:19

Portoriko - jeden z ostrovů v Karibském moři, který patří mezi nezačleněné státy USA a světu má jistě co nabídnout i po ekonomické stránce. Pro ekonomiku Portorika je typický spíše lehký průmysl, přičemž pobočky zde mají zejména chemické či farmaceutické firmy (AstraZeneca, Pfizer, Biovail, Mylan, Johnson&Johnson a mnoho dalších). Nejvíce poboček zde mají společnosti ze Spojených států, díky nimž se na Portoriku zvyšuje nabídka pracovních příležitostí, což má pozitivní vliv na životní úroveň místních obyvatel. Pro US společnosti je přítomnost na Portoriku výhodná z důvodu nižších sazeb daní, než jaké by tyto společnosti platily na území USA. Na Portoriku lze bezesporu najít obchodní příležitosti i pro české firmy.

Ekonomicky významná je pro Portoriko také zemědělská produkce a následné zpracování zemědělských produktů, například tabáku. Ostrov leží v tropickém pásu, a tak je zdejší klima příznivé pro pěstování cukrové třtiny, kávy, banánů, manga, citronů, oliv, kokosu či dalších plodin.

Mezi další průmyslová odvětví, která jsou na Portoriku zastoupena, patří například biotechnologie, zejména biotechnologie zemědělské. Ty se zabývají především vývojem plodin budoucnosti. Významný je zde výzkum kukuřice, sóji, čiroku, slunečnic či bavlny. Mezi výhody pro podnikání v této oblasti patří místní klima, kvalifikovaná a profesionální pracovní síla, kvalita půdy a akademická zemědělská výzkumná centra.

Své zastoupení tu má také výroba lékařských přístrojů. Na Portoriku sídlí závody, které se zabývají výrobou zdravotnických prostředků, jako jsou chirurgické nástroje, pomůcky pro oční lékařství, vybavení související se zubním lékařstvím, ortodontické předměty, zubní protézy či laboratorní přístroje.

Portoriko dále nabízí kombinaci kvalifikované a dostupné práce pro textilní a obuvnický průmysl. Vyrábějí se zde oděvy, obuv či doplňky například pro potřebu ozbrojených složek. Také v tomto odvětví se uplatňují nejrůznější inovace související například s vývojem a využitím nanotechnologií. Pro ministerstvo obrany se na Portoriku vyvíjejí také tzv. „chytré textilie.“

Produkce lehké elektrotechniky spočívá ve výrobě navigačních, měřících, elektromedicínských a řídicích přístrojů. Vedle toho je zde zastoupena i výroba polovodičů či jiných elektronických součástek, počítačů či periferního zařízení.

Na Portoriku se jistě nachází i obchodní příležitosti pro české firmy. Navíc je zřejmé, že se koronavirová krize nevyhnula ani tomuto ostrovnímu státu. Nové příležitosti pro spolupráci nabízí například oblast IT či odvětví průmyslu, které se věnují výrobě a produkci zdravotnických prostředků, o něž je v souvislosti s covid-19 globálně zvýšený zájem. Oblast informačních technologií je obecně atraktivním oborem, nyní však přitahuje pozornost ještě větší. Zároveň se jedná o segment trhu, kde mají české firmy rozhodně co nabídnout.

Zpracovala: Aneta Baudyšová, Velvyslanectví ČR ve Washingtonu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688