Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  07.10.2021 18:07:31

Před dnešní valnou hromadou Tesla znovu zdražila své elektromobily. Musk nejbohatší na světě

Dnes po ukončení obchodování na Wall Street, resp. od 23:30 hod. našeho času se uskuteční každoroční valná hromada akcionářů společnosti Tesla. Tentokrát v nově budované Gigafactory v texaském Austinu, akcionáři se ji nicméně mohou zúčastnit pouze virtuálně. Už i předem mohli příp. zaslat své dotazy/připomínky. Tesla očekává, že vzhledem k počtu bodů programu a potřebě ukončit schůzi v přiměřené době se na všechny dotazy akcionářů zřejmě nedostane. Každopádně společnost umožní valnou hromadu sledovat také široké veřejnosti.

Akcionáři se jistě budou zajímat o vývoj autonomního řízení, problémy s nedostatku čipů, náběh nového typu baterií či časový harmonogram náběhu výrob v budovaných provozech. Jistě také dojde na právní záležitosti. Tedy jaké finanční dopady by pro firmu mohly mít další spory se zaměstnanci v návaznosti na rozhodnutí soudu o zaplacení 137 mil. USD pokuty/odškodného za údajný rasismus na pracovišti ve vztahu k pouze jednomu pracovníkovi.

Valnou hromadu je možno níže sledovat v přímém přenosu, příp. následně ze záznamu

 

Další zdraženíUSA

Dle firemního webu Tesla v současnosti přistoupila k již několikáté letošní změně cen u většiny svých elektromobilů pro americký trh. Model Y, který se dle vize firmystát vůbec nejprodávanějším elektromobilem, již nepůjde koupit levněji jak za zhruba 55 tis. USD. Jak jsme již dříve uváděli, automobilka již v zimě přestala nabízet nejlevnější verzi Standard Range, která přitom v jednu chvíli startovala na necelých 40 tis. USD. Tesla totiž nejprve letos v únoru dokonce zlevňovala. Od té doby však zájemci musí sáhnout podstatně hlouběji do kapsy.

Zkrátka nabízená „základní“ verze Long Range s dojezdem dle EPA 326 mil. od letošních cenových minim již zdražila o 5 tis. USD, tedy v aktuálním přepočtu o téměř 110 tis. Kč. Model Y ve verzi Performance, umožňující zrychlení na 100 km/h za 3,7 vteřiny či maximálku 241 km/h, cenově nyní začíná na 61 990 USD. Tedy aktuální zdražení o tisíc dolarů.

 

U „lidového“ nejlevnějšího vozu Model 3, tedy ve verzi Standard Range, měla Tesla v úvodu roku cenovku 37 990 USD. V únoru došlo ke zlevnění o tisíc dolarů, nicméně od března se začala cenovka také již jen zvedat. A nyní poskočila o další 2 tis. USD na necelých 42 tis. USD. U nejlepší verze Performance pak o tisíc USD na necelých 58 tis. USD. Cena zůstala nyní nezměněna pouze u verze Long Range, která tak stále startuje na necelých 50 tis. USD.

Automobilka ke změnám cen u modernizovaného Modelu S a X nyní nepřistoupila.

Na americkém trhu je Tesla již několik let lídrem na trhu s elektromobily. Situace přetrvává, navzdory tomu, že kupující již nemohou, vzhledem k velikosti produkce Tesly, získat daňové zvýhodnění 7,5 tis. USD. Za současným zdražením však může být právě příprava na příchod nových pobídek. Spekuluje se, že do konce roku by mohla být schválená přímá federální platba/sleva při koupi elektromobilu ve výši až 8 tis. USD (cca 175 tis. ). V současnosti je u vozů Tesla možno získat 1,5 tis. USD pobídku, resp. příspěvek na čisté palivo, avšak pouze v Kalifornii.

U nás zmiňovaný Model 3, i přes posilování dolaru, zatím cenovku nezměnil. Cena začíná na 1,325 mil. , zájemce o pohon všech kol si musí připravit nejméně 1,487 mil. , ve verzi Performance pak 1,7 mil. . Před nedávnem spuštěný prodej Modelu Y pak cenově startuje na 1,725 mil. . Příplatkový barevný lak, jiná kola či do bíla situovaný interiér cenu však navýší klidně o více než 170 tis. Kč. Navíc Enhanced Autopilot, umožňující například automatickou změnu jízdního pruhu či automatické zaparkování, přijde na dalších 100 tis. Kč. Či si lze rovnou připlatit za stále ještě připravované plně autonomní řízení za 200 tis. Kč, které ale již v sobě zahrnuje schopnosti „Enhanced Autopilot“. V pátek chce dát Tesla uživatelům k dispozici další pokusnou beta verzi autopilota (FSD Beta 10.2).

Musk nejbohatší na světě

Závěrem možno zmínit aktuální cenu akcií Tesla (TSLA), která se dnes s relativně drobným kladným posunem zatím drží nevýrazně pod hranicí 790 USD. Tedy před zmiňovanou valnou hromadou vlastně v blízkosti svých několikaměsíčních maxim. Uvidíme tedy, zda po valné hromadě dojde na pořekadlo "Buy the rumor, sell the news" (kupte spekulace, prodejte zprávy). Trh zkrátka americkou společnostaktuálně oceňuje na zhruba 781 mld. USD, což napomáhá držet se Elonu Muskovi v čele žebříčku nejbohatších osob světa dle agentury Bloomberg. Ale i dle Forbes, kde předstihl rovněž Jeffa Bezose teprve před nedávnem. Díky zejména zhruba pětinovému podílu v Tesle je zkrátka jmění Muska nyní odhadováno na 202,4 mld. USD, resp. na 210 mld. USD dle Bloombergu.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688