Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  07.10.2021 09:50:03

Automobilový průmysl sráží výsledky celého odvětví

Průmyslová výroba se v srpnu oproti červenci snížila o 3,2 %, proti loňskému srpnu byla nižší o 1,4 %. Hlavním důvodem slabších srpnových čísel byly jednoznačně slabší výsledky automobilového průmyslu. Pravidelnou letní odstávku doplnilo i nucené zastavení výroby v důsledku nedostatku komponent nutných k finalizaci automobilů.

Jak už naznačily dříve zveřejněné počty vyrobených automobilů, bylo letošní léto pro dotčené výrobce a jejich dodavatele extrémně slabé. Celkově se dostal automobilový průmysl téměř 16 % pod úroveň loňského srpna, respektive 12 % pod úroveň roku 2019.

Zatímco meziměsíční výsledky jednotlivých průmyslových oborů byly v srpnu veskrze slabší (z významnějších byla výjimkou byla jen výroba PC), meziroční čísla vypadají stále ještě většině pozitivně. Slibná jsou na první pohled i meziroční tempa u nových zakázek (celkově +6,2 %) s výjimkou výroby aut, kde došlo v posledním měsíci k prudkému poklesu, který je poprvé za poslední rok srazil dokonce pod úroveň roku 2019. Problémem automobilek však není poptávka, ale nedostatek komponent pro výrobu, který prodlužuje dobu dodání nových vozů na trh.

průmysl česko ekonomika

Dá se říct, že průmysl má stále vysokou zásobu objednávek, avšak stále více naráží na problém jejich finalizace. Stále se – ještě více než rok po startu pandemie – potýká s nefunkčními dodavatelskými řetězci, komplikovanou a drahou logistikou, vysokými cenami surovin a v neposlední řadě s nedostatkem pracovníků.

Slabší letní čísla z průmyslu se nepochybně odrazila i na celkovém výkonu ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Ekonomika sice dál nejspíše zrychlovala, avšak jen díky rozvolněným službám, zatímco průmysl ji už nejspíš začal brzdit. Přesto by celoroční růst HDP měl letos překonat hranici 3 %. Konjunktura však v důsledku nepříznivého vývoje cen komodit včetně energií bude dál spojena s - na tuzemské poměry - vysokou inflací, respektive s rychle rostoucími náklady ve výrobě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688