mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.10.2021 08:53:00

Podmínky cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s šířením COVID-19 (7.10.2021)

Po 14 dnech plně očkovaní do Egypta bez PCR testu. Aktuálně ztížené podmínky cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s šířením COVID-19

24.06.2021 / 11:30 | Aktualizováno: 07.10.2021 / 08:53

Věnujte prosím pozornost níže uvedeným informacím ke ztíženým podmínkám cestování do Egypta, Súdánu a Eritreje v souvislosti s pandemií koronaviru.

Egypt

VYCESTOVÁNÍ Z ČESKÉ REPUBLIKY:

Upozorňujeme, že Egypt spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. MZV ČR doporučuje cestovat do Egypta pouze v nezbytných, naléhavých a neodkladných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT:

MZV ČR doporučuje cestovat do Egypta pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky. Upozorňujeme, že Egypt spadá do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy.

S účinností od 24. 6. 2021 umožňuje Egypt vstup na své území všem osobám s dokončeným očkováním bez nutnosti předložení PCR-testu.

- Cestující ze zemí, které nejsou postiženy novými mutacemi a podstoupili plnou vakcinaci mohou po 14 dnech vstoupit na území Egypta bez povinnosti PCR-testu.

- Je nutné předložit potvrzení o provedeném ukončeném očkování, které je uznáváno v zemi původu místními orgány státní správy (národní očkovací certifikát) a obsahuje QR kód.

- Jsou přijímána potvrzení o očkování vakcínami uznanými WHO a egyptskými autoritami. V případě jednorázové vakcíny musí být dodržena 14 denní lhůta od první aplikace. U dvourázových vakcín musí být dodržena lhůta 14 dní po druhé dávce.

Pro cestovatele, kteří nejsou očkováni nebo nesplňují výše uvedené podmínky, platí stále níže uvedená dosavadní opatření!

Na všech místech vstupu do země je zavedena povinnost předložit negativní výsledek PCR-testu ne starší než 72 hodin. Výsledek testu je možné předložit v papírové podobě od certifikované laboratoře nebo také prostřednictvím QR kódu. PCR-test vyžadován i v letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Marsa Matrouh, Taba, Marsa Alam a v hlavním městě Káhiře.

V letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Taba, Marsa Alam je možné podstoupit PCR-test přímo na letišti za cenu 30 USD. Nicméně, zastupitelský úřad si dovoluje důrazně doporučit českým občanům podstoupit PCR-test před případným odletem do Egypta již v České republice. V případě v Egyptě zjištěného pozitivního výsledku budou možnosti Velvyslanectví ČR v Káhiře, s ohledem na pomoc směrem k nakaženému českému občanovi, velmi omezené. Úřad nemůže garantovat, jak bude s pozitivně zjištěným občanem nakládáno. Veškerá opatření jsou plně v kompetenci místních úřadů.

Děti do 6 let jsou z povinnosti předložení testu vyloučeny a nemusejí PCR-test podstupovat!

Každý cestující musí vyplnit prohlášení cestovatele s osobními údaji, které následně odevzdá při příletu do EAR.

Po příletu na letiště v EAR bude všem cestovatelům změřena teplota. Každý cestující musí mít uzavřeno zdravotní cestovní pojištění.

Od 1. 5. 2021 egyptská strana opětovně zavedla výběr vízového poplatku v hodnotě 25 USD. Vízový poplatek se platí po příletu na letišti.

Před případnou nezbytnou cestou do zahraničí Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si ověřili u zastupitelského úřadu Egypta v ČR, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

2. DOPRAVA:

V současnosti jsou v provozu pravidelné letecké linky cestovních kanceláří mezi Prahou a turistickými letovisky Marsa Alam a Hurgádou. Pro přímé letecké spojení do Káhiry lze využít linku z Vídně či Frankfurtu nad Mohanem. V souvislosti s probíhající pandemií mohou být uplatňovány doplňující omezení, doporučujeme informovat se o aktuální situaci u konkrétního přepravce, popřípadě u poskytovatelů dalších služeb.

3. OPATŘENÍ:

V případě pozitivního výsledku PCR-testu, ať již při příletu do země nebo před odletem do ČR, je osoba umístěna do hotelového karanténního pokoje. Veškerá opatření jsou plně v kompetenci místních úřadů či hotelů.

Ubytovací, stravovací či dopravní služby jsou standardně v provozu a nejsou nijak omezeny.

O aktuální situaci v konkrétní destinaci je vhodné informovat se ještě před započetím cesty, a to na zastupitelském úřadě Egypta v Praze nebo u poskytovatele cestovních služeb.

Léčba v nemocnicích může přijít až na 15.000 /den. Nakaženou osobu nelze repatriovat běžným letem a nelze ovlivnit její případné umístění do karantény či do nemocnice.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Ministerstvo turismu

Možnosti PCR-testování v Egyptě, seznam centrálních zdravotních laboratoří

5. NÁVRAT DO ČR:

S ohledem na stávající ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR je pro nezaočkované osoby stále nezbytné se před cestou z Egypta do ČR prokázat PCR-testem ne starším než 72 hodin, nebo antigenním testem ne starším než 24 hodin. Seznam centrálních zdravotních laboratoří, které provádějí PCR testování, výjimky z opatření pro návrat do ČR a další informace ohledně podmínek návratu do ČR naleznete v samostatném odkaze.

 

Súdán

Pro vstup do Súdánu je cestující se povinen prokázat negativním PCR-testem ne starším než 72 hodin. Pravidelná obousměrná letecká spojení na trase Káhira - Chartúm jsou v provozu. Více je bezpečnostní situaci v zemi věnován samostatný odkaz.

Eritrea

Letiště a hranice země zůstávají uzavřené. Eritrea se nyní zaměřuje na nelegální přechody hranic, které do země údajně importovaly nové případy koronaviru. Žádný komplexní plán rozvolňování vláda zatím nepředstavila.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688