Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.10.2021 18:45:29

Akcie ČEZ pod vlivem bláznivých cen elektřiny, kilowatthodina již i za 19 korun

Pod taktovkou cen elektřiny akcie ČEZ svým divokým vývojem zejména v poslední dny nejvýrazněji ovlivňují pražskou burzu. V indexu PX totiž mají aktuálně více než pětinovou váhu a dopomohly tak pražské burze posunout se na nová 13letá maxima. Před následnou středeční korekcí se v úterý akcie energetické společnosti po 9,5letech obchodovaly i nad hranicí 800 , když navíc titulu dopomohly upgrady některých cílových cen.

Letošní výrazný růst cen elektřiny nabral na intenzitě ke konci září. Nejenže se dále na sever vydaly ceny krátkodobých, potažmo denních kontraktů, na nových a nových historických rekordech se téměř každodenně ocitaly také roční kontrakty. Ten domácí pro příští rok se v úterý přiblížil 164 EUR/MWh, tedy poptávka tuto silovou elektřinu jen od počátku letošního roku zdražila již o více než 200 %. Na konci roku šlo totiž daný kontrakt koupit za 52 EUR, počátkem listopadu ještě o téměř 10 EUR levněji.

Vývoj kontraktu pro rok 2022, resp. jeho přepočet na 1 kWh


Poslední údaje k počátku srpna poodkryly, že ČEZ měl v tu dobu pro příští rok předprodány již ¾ produkce za průměrnou cenu 50,2 EUR/MWh. Kurzový vývoj elektřiny v posledních týdnech tak cenu dále navýší, nicméně vzhledem k zbývajícímu množství je již prostor relativně omezen.

Za vyšší průměrnou cenu by svou produkci ČEZ vlastně mohl předprodat v roce 2023, přestože tržní ceny elektřiny jsou pro daný rok o poznání nižší. Přesto v úterý dosažených téměř 97 EUR/MWh bylo novým rekordem. ČEZ měl k srpnu pro rok 2023 předprodáno 42 % produkce za cenu 50,6 EUR/MWh. V současnosti se tak cena předprodejů jistě již bude pohybovat o pár EUR výše.

Při pohledu několik let zpět, kdy ceny elektřiny naopak dosahovaly dlouhodobých minim, lze vzpomenout, že například pro rok 2017 měl ČEZ předprodanou větší část produkce za ceny pod 30 EUR/MWh. Během pár let se zkrátka rýsuje vidina, že v tomto ohledu může zaznamenat 100 % růst příjmů.

Možno doplnit, že pro ČEZ každé euro na cenách elektřiny značí dopad v řádech stovek milionů korun do provozního zisku. Energetická skupina nikdy nepředprodá veškerou svou produkci, když je také v nemalé míře účastna na trhu krátkodobých kontraktů v daném roce, potažmo na spotovém trhu.

V té souvislosti stojí právě za zmínku dění na vnitrodenním trhu, kde ceny dosahují ještě drastičtějších úrovní. Doby, kdy díky hezkému a zároveň větrnému počasí byl díky obnovitelným zdrojům přebytek elektřiny, a tedy jejich intradenní ceny dosahovaly někdy dokonce i záporných hodnot, se zdají být minulostí. V regionu se poslední dny pomalu běžně cena ve špičce pohybuje nad hladinou 300 EUR/MWh. A domácí energetický trh tomu není příliš vzdálen. úterý pro 18 hodinu cena elektřiny krátce vystřelila dokonce až k 750 EUR/MWh. Jinými slovy kWh silové elektřiny kupce v přepočtu vyšla na 19 . Připomeňme, že do konečné ceny pro spotřebitele je ještě nutno připočíst zejména náklady na distribuci, resp. příspěvek na obnovitelné zdroje. A samozřejmě DPH.


Zdroj: OTE

Jak už se řadu týdnu veřejně médii probírá, vývoj začíná mít dopad na domácnosti, ale i firmy. Řada z nich má sice zajištěny ceny dlouhodoběji, a pokud pomineme ze strany některých dodavatelů vypovídání takových smluv, jsme zkrátka z hlediska zdražování stále spíše na startovní čáře. Jak jsme ostatně naposledy zmiňovali v článku Inflace aneb z jakého zboží a služeb se aktuálně počítá?.

A tak se probouzejí i politici, kteří přitom ve velké míře na zdražování zadělali. Ať už například kroky v oblasti emisních povolenek, tak v návaznosti „likvidováním“ řady výrobních zdrojů, potažmo v Německu dříve odsouhlaseným odstavováním jadernách elektráren od příštího roku. A v té souvislosti dostávání se do ještě většího područí Ruska v návaznosti na ještě větší potřebu plynu.

Každopádně jen v tomto týdnu neobvyklý až 15% nárůst cen akcií ČEZ přinesl následně ve středu na titulu realizaci zisků. Nehledě na dividendu totiž majitelům od počátku roku přinášel titul více než 50% kurzové zhodnocení. Vidíme tak jistě přeskupování některých portfolií, mnohdy také v obavách s jakým zásahem mohou do současného cenového energetického dění zase říznout politici.

Růst cen elektřiny může jistě zvýšit zájem o decentralizaci výroby potažmo obnovitelné zdroje. Při vidině rostoucích cen od dodavatelů elektřiny, bude zkrátka návratnost pořízení například vlastní fotovoltaiky vlastně výrazně kratší.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688