Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  06.10.2021 05:50:00

Bitcoin a spotřeba energie

Bitcoin využívá kvůli své těžbě hodně elektrické energie. Na jednu stranu to brání prudkému růstu jeho množství v oběhu, na druhé straně je právě energetická náročnost. Poukazuje na to ekonom Tim Taylor, a to v souvislosti s novou studií, která se zaměřuje právě na tuto stránku kryptoměny.

Analisa R. Bala ve studii „Cleaning up Crypto“ zveřejněné v září ve Finance & Development mimo jiné píše, že „jedna bitcoinová transakce může znamenat stejné množství uhlíkových emisí jako 1,8 milionu nákupů provedených přes Visu“. Odhad spotřeby energie je ale v podobných případech složitý a to samé samozřejmě platí u emisí. I proto, že musíme učinit předpoklady ohledně energetického mixu, který je při výrobě elektrické energie používán. Následující graf ukazuje jeden z odhadů celkové spotřeby elektřiny bitcoinem. Červená křivka konkrétně ukazuje základní odhad, růžová plocha rozpětí odhadů. A srovnat je můžeme se spotřebou elektřiny ve vybraných zemích:

j1

Podle červené křivky by tedy nyní bitcoin spotřebovával více elektrické energie než Nový Zéland či třeba Dánsko. Pokud by byl relevantní horní odhad, pak před pandemií by spotřebovával více než Francie, o zemích jako Mexiko nebo Ukrajina nemluvě.

Ohledně dopadu na životní prostředí Bala píše, že v Číně se nacházelo více než 65 % světové těžby, v létě tu za tímto účelem byla používána i elektřina vyráběná ve vodních elektrárnách, ale celkově dominovaly elektrárny uhelné. Nebo byly těžaři využívány vlastní agregáty používající naftu či topné oleje. Nyní čínská vláda tvrdě postupuje proti těžbě bitcoinu a řada těžařů se tak přesouvá do zemí jako Írán nebo Kazachstán, kde je elektřina generována téměř výhradně z fosilních paliv.

Taylor k tomu všemu dodává, že „existují technické alternativy, který by mohly umožnit bitcoinu a dalším kryptoměnám existenci s nižší spotřebou elektrické energie“. Bala ale každopádně konstatuje, že „bitcoin je do značné míry kryptoměnou s největším problémem spotřeby energií“. Taylor podle svých slov nevidí žádnou známku toho, že by zde byla nějaká ochota změnit fungování této kryptoměny tak, aby se na tom něco změnilo.

Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

07.10. 16:47  Zdroj není důležitý (Jindřich Růžička)
06.10. 10:47  Zdroj není důležitý (Honza)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688