justice.cz (Justice)
Zákony a právo  |  05.10.2021 20:43:52

Umělá inteligence v justici byla tématem Rady Evropy pořádané Maďarskem

Ve dnech 4. a 5. října se náměstek pro řízení sekce legislativní Mgr. Michal Franěk účastnil v zastoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy pořádané Maďarskem. To v tomto pololetí předsedá Výboru ministrů. Tématem konference jsou výzvy pro justici v Evropě v souvislosti s rozvojem systémů umělé inteligence.

Proces digitalizace zasahuje do stále větší části našich životů. S rozšiřováním digitalizace se pojí očekávání i v oblasti soudnictví, kdy občané očekávají vyšší efektivitu a kvalitu. Možnost podat žalobu, nahlížet do spisu či svědčit distančně prostřednictvím elektronických zařízení se jeví jako základní požadavky, které lze po státu požadovat. Krize Covid-19 tyto požadavky a očekávání ještě zvýšila. Pro státy je digitalizace náročným úkolem, proto je jakákoliv domácí či nadnárodní iniciativa či sdílení poznatků v oblasti digitalizace neocenitelnou pomocí. Ministři na konferenci diskutovali o dvou aspektech, a to o užívání elektronických prostředků a využití umělé inteligence v justici, a to způsobem souladným s Úmluvou Rady Evropy o lidských právech.

Systémy umělé inteligence (AI) mohou přinést obrovský potenciál pro zvýšení efektivity a kvality soudních řízení. Současně však mohou přinést značná rizika pro základní práva jednotlivců v soudních řízeních. V případě řízení před soudem se důraz na ochranu práv jednotlivců ještě zvyšuje, neboť jde o řízení před orgánem státu, mezi jehož hlavní účely patří ochrana základních práv jednotlivců.

Česká republika se do diskuze o budoucnosti využití umělé inteligence v soudnictví aktivně zapojuje, jak na úrovni Rady Evropy, tak na jiných fórech, včetně Evropské unie a vždy zdůrazňuje potřebu spolupráce všech mezinárodních organizací za účelem nalezení obecné shody na základních principech či nejlepších postupech. V centru přístupu musí být jednotlivec, o jehož právech se rozhoduje, jakákoliv úprava umělé inteligence by proto měla mít ochranu práv jednotlivce jako nejvyšší prioritu. Jakákoliv chyba v rámci soudního řízení může být devastující nejen pro práva jednotlivce, nýbrž i pro důvěru v soudnictví a stát obecně.

Konference v Gödöllő předchází zahájení mezivládních konzultací k otázce závazného dokumentu, které by dle rozhodnutí Výboru ministrů Rady Evropy měly začít v květnu 2021.

 

 

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

5. 10. 2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688