army.cz (MO ČR)
Armáda  |  05.10.2021 00:00:00

70 let vojenské geografie: od papírových map po globální družicový systém

Vojenští geografové přišli do Dobrušky v roce 1951, kdy zde byl vytvořen Vojenský topografický ústav. Ten byl na počátku nového milénia v rámci reformy armády spolu s Vojenským zeměpisným ústavem zrušen a na jejich základě vznikl Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad, který rozšířil působnost instituce o oblast hydrometeorologického zabezpečení.

Působnost úřadu je široká, mezi nejviditelnější oblasti patří tvorba a vydávání vojenských map, poskytování hydrometeorologických informací, tisk armádních brožur, ale třeba i správa historických leteckých snímků z celé republiky.

Od tištěných map po databáze a GPS

Od počátku své existence úřad mimo jiné vydával a průběžně aktualizoval (cca jednou za 5 let) mapy našeho území, což dělá dodnes. Od 90. let minulého století, kdy proběhla poslední obnova map analogovou technologií, se mapy již vytvářejí digitálně a poté se tisknou. K tvorbě map dnes slouží geoprostorové vektorové databáze, kde jsou zaznamenány všechny objekty, které chceme na mapě zobrazit.

Na naplňování těchto databází úřad spolupracuje i s civilními složkami (např. s Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním), ale i s partnery v rámci NATO. Vojenské mapy musí být totiž v alianci kompatibilní, aby je mohl využívat kterýkoli členský stát. V rámci mezinárodní spolupráce úřad také připravuje mapové podklady i ze zahraničních oblastí. Členské státy spolupracují na tvorbě geoprostorových dat, mimo jiné mají rozdělené krizové oblasti a každý stát pokrývá některou z nich. Dobrušský úřad má konkrétně na starosti např. některé části Afghánistánu a další oblasti.

Dobrušský úřad je také zodpovědný za zavádění technologie GPS do armády, včetně odborné a technické podpory. Přestože je v armádě GPS hojně využívána, při krizových stavech je tištěná mapa stále nepostradatelná. „Vojáci papírové mapy používali, používají a používat ještě dlouho budou. Co když není dostupný signál nebo je rušený? Co když je přijímač GPS poškozen? Co když dojde baterie? Papírová mapa je zkrátka stále nejspolehlivější pomocník,“ vysvětluje plukovník v záloze Radek Wildmann, tiskový mluvčí úřadu.

Pomoc na letištích i na misích

Nedílnou součástí působnosti úřadu je i hydrometeorologické zabezpečení. Armáda dostává od úřadu přesné informace o klimatických podmínkách a počasí, které panuje nebo panovat bude, a které může ovlivnit její činnost. Významnou součástí je třeba poskytování leteckých meteorologických informací posádkám letadel i správě letišť, vojenští meteorologové proto přímo na vojenských letištích působí.

Hydrometeorologové z Dobrušky se také zúčastňují zahraničních operací. I tam jsou schopni zajistit kvalitní předpovědi, přestože nemají na rozdíl od domácího prostředí k dispozici tolik vstupních meteorologických dat a informací z čidel. Mají totiž jedinečnou přípravu a výcvik právě z úřadu, který ji zajišťuje nejenom pro vojenské hydrometeorology ale i pro personál z civilních letišť a příslušníky zahraničních ozbrojených sil.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.07.2022Americké akcie zažily nejhorší pololetí od 70. let ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
31.05.2022Německá inflace nejvyšší od 70. let ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688