army.cz (MO ČR)
Armáda  |  05.10.2021 00:00:00

Pozemní protivzdušnou raketovou obranu zajistí izraelský systém SPYDER

„Armádní experti si SPYDER vybrali jako nejvhodnější v rámci posouzení devíti systémů pozemní protivzdušné obrany. ČR v něm získává nejmodernější a v bojových podmínkách ověřené technologie, navíc s plnou garancí Státu Izrael na základě mezivládní dohody,“ zdůraznil ministr obrany Lubomír Metnar.

„Chtěl bych poděkovat ministru obrany Metnarovi za uzavření této důležité dohody, která prohlubuje naše skvělé obranné vztahy a navíc vytvoří nové pracovní příležitosti v obou zemích. Jedná se i o úspěch izraelského obranného průmyslu a pokročilých technologií, které produkuje,“ uvedl izraelský ministr obrany Benny Gantz, přestože se nemohl ceremonie kvůli jiným povinnostem zúčastnit.

„Nákup protiletadlového raketového systému SPYDER je další důležitý krok v modernizaci naší armády a její přeměny na moderní armádu. Tento systém je určený k protivzdušné obraně novodobého bojiště a je důležitý pro obranu strategické infrastruktury naší země,“ vysvětlil armádní generál Aleš Opata.

Česká republika je naším váženým spojencem a vždy si budeme pamatovat bezvýhradnou podporu, které se nám od ní v minulosti dostalo při vzniku Státu Izrael. Dohoda, kterou jsme dnes podepsali, je dalším milníkem ve strategické spolupráci našich zemí. Izrael dodá poprvé kompletní systém protivzdušné obrany státu NATO a jsme hrdí a nadšení, že jde právě o Českou republiku,“ řekl Amir Eshel.

SHORAD, základní pilíř protivzdušné obrany

Raketové systémy SHORAD (Short Range Air Defence), kterých je izraelský SPYDER reprezentantem, tvoří základní pilíř protivzdušné obrany. Jsou určené k detekci, identifikaci a eliminaci vzdušných cílů a zajišťují tak mj. ochranu městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých objektů proti všem prostředkům vzdušného napadení.

Za dodávku systému SPYDER podle specifikací a potřeb české armády ministerstvo obrany celkem uhradí 13,7 mld. , včetně DPH. Prvotní izraelskou nabídku se tak během vyjednávání podařilo snížit o 2 mld. . Sjednaná cena nového systému byla potvrzena jak vnitřním oponentním řízením v rámci resortu MO, tak i izraelskou vládou.

Aktuální cena zohledňuje setrvalý růst cen pokročilých obranných technologií na světovém trhu, růst inflace a cen všech vstupů, růst hodnoty vysoce kvalifikované práce, nebo přenos některých technologií a know-how přímo do ČR. Pokud by Česká republika nákup nového raketového systému dále odkládala, byly by celkové náklady pro obranný rozpočet v čase stále vyšší.

České firmy se zapojí téměř 40 procenty

Zakázka je příležitostí i pro český obranný průmysl, jehož podíl na projektu činí 38 procent. Hlavními partnery pro izraelskou státní společnost Rafael budou české společnosti RETIA a státní podnik Vojenský technický ústav.

Mezi českou a izraelskou stranou proběhla rozsáhlá vyjednávání týkající se technických otázek i samotného smluvního vztahu. Tým ministerstva obrany byl při nich podporován i právními experty z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS, kteří díky svým rozsáhlým zkušenostem s mezinárodním vyjednáváním pomohli ministerstvu dojednat podmínky velmi výhodné pro Českou republiku.

Armáda bude nový systém pozemní protivzdušné obrany využívat po dobu 20 a více let. Vyčíslené očekávané náklady na celou dobu jeho používání činí přibližně 23 mld. s DPH, z čehož samotná částka placená izraelské straně za poskytnutou servisní podporu by činila maximálně 7,5 mld. s DPH. Náklady na zajištění dvacetiletého životního cyklu přitom zahrnují nejen náklady na servis a údržbu, ale také veškeré další vedlejší a provozní náklady resortu ministerstva obrany, včetně nákladů na platy a výcvik vojáků, na provoz vozidel a pohonné hmoty, nebo na investice do nemovité infrastruktury.

Dodávky čtyř baterií kompletů Spyder budou probíhat do roku 2026. Ve výzbroji Armády ČR nahradí zastaralé raketové komplety KUB sovětské výroby ze 70. let 20. století.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688