mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.10.2021 16:42:00

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 4.10.2021

Cestování do Estonska a návrat do ČR po 4.10.2021

24.08.2021 / 08:45 | Aktualizováno: 05.10.2021 / 16:42

Vstup do Estonska: cestující z ČR nemusí do karantény ani podstoupit test; více informací v bodu 1+3 článku.

Návrat do ČR: více informací v bodu 5 článku.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ ESTONSKA a TRANZIT PŘES ESTONSKO

Pro české občany, kteří cestují z ČR do Estonska letadlem, zůstává povinnost vyplnění příjezdového formuláře (platí i pro dítě) nejdříve 3 dny před příletem. Potvrzující email o vyplnění příjezdového formuláře je potřeba vytisknout či jinak připravit k prokázání letecké společnosti nebo letištní kontrole.

Čeští občané přijíždějící z ČR do Estonska nemusí do karantény ani podstoupit antigenní/PCR test před nebo po vstupu do země.

Při cestě do Estonska rozhodně doporučujeme mít s sebou český očkovací certifikát nebo potvrzení o prodělaném onemocnění.

2. DOPRAVA z/do ČR

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště. Vnitrostátní estonská autobusová i železniční doprava fungují bez omezení (od 2.8. je opět nutné mít nasazenou roušku s výjimkou dětí do 12 let).

3. OPATŘENÍ v ESTONSKU

POVINNOST ROUŠEK:

od 2.8.2021 ve veřejné dopravě (městská doprava, vlaky, dálkové autobusy) a od 26.8.2021 ve veřejných vnitřních prostorách, které jsou volně přístupné (obchody, lékárny, banky, pošty, knihovny, úřady policie, kostely a náboženská centra apod.). Výjimku mají děti do 12 let a osoby, které ze zdravotních důvodů nemohou nosit roušky. Současně se v těchto prostorách již nepožaduje předkládání certifikátů o očkování proti Covid-19 nebo negativních testů.

ZAVEDENÁ OPATŘENÍ od 9.8.2021:

- pokud organizátoři/provozovatelé veřejné akce (podrobněji níže) před jejím zahájením neprovádí kontrolu očkovacích certifikátů nebo PCR negativních testů u návštěvníků nad 18 let, je limitem 50 osob ve vnitřních prostorách nebo 100 pod širým nebem. Pokud kontroly provádějí, je možné setkání 6.000 osob uvnitř a 12.000 osob pod širým nebem;

- za "veřejné akce" se považuje setkávání lidí v restauracích, divadlech, kinech, muzeích a výstavách, kasinech a nočních klubech, bazénech, lázních a vodních parcích nebo na bohoslužbách;

- početní omezení (pokud se nekontrolují očkovací certifikáty nebo PCR negativní testy) se týká celého uzavřeného objektu např. restaurace/kina/divadla, nikoliv jednoho z jejich sálů;

- výjimku z početního omezení mají hotely a další objekty poskytující ubytování;

- při kontrole vstupu na veřejnou akci se účastníci prokazují certifikátem o očkování/prodělaném onemocnění Covid-19 nebo antigenním testem ne starším než 48 hodin nebo negativním PCR testem ne starším než 72 hodin.

Pokud jde o podrobnosti ke karanténě a pobytu v Estonsku, doporučujeme sledovat souhrnné informace na webu estonského ministerstva zahraničních věcí. Informace k očkování a druhům používaných vakcín v Estonsku najdete zde.

Pokud během pobytu v Estonsku

a) se v případě např. nachlazení objeví podezření na koronavirus, je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247)

b) bylo potvrzeno nakažení COVID-19, je dotyčný člověk povinen spolupracovat s Radou pro zdraví (kontakt níže), poskytnout údaje pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů) a dodržovat preventivní obecnou karanténu 10 dnů (tj. z hotelu, ubytovny nebo bytu vycházet pouze na základě pokynu zdravotníků, policie nebo při ohrožení života a zdraví). O ukončení této karantény rozhoduje až prohlášení ošetřujícího lékaře, že osoba není infekční, tedy nikoliv pouhé uplynutí požadovaných 10 dnů.

c) došlo k blízkému kontaktu s pozitivně diagnostikovaným člověkem, platí preventivní obecná karanténa 10 dnů od okamžiku zjištění této skutečnosti. Z místa ubytování/hotelu je možné vycházet pouze na nákup v blízkosti bydliště nebo na zdravotní pohyb venku, oboje s omezením kontaktů s dalšími osobami. Po 10 dnech může být vykonán test, který v případě negativního nálezu znamená ukončení preventivní karantény (finální potvrzení lékařem není nutné).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

Aktuální informace o přijatých opatřeních v Estonsku sdělují i na tel. pohotovostní bezplatné lince 1247 (ze zahraničí +372 600 1247).

4. Odkazy na weby příslušných estonských institucí + ZÚ ČR v Tallinnu

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 (ze zahraničí +372 600 1247) a stažení estonské trasovací aplikace HOIA

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Estonsku: během pracovní doby tel. +372 6274 400; v mimopracovní době o víkendech mobil +372 5667 9029. Další informace zde.

5. NÁVRAT do ČR

Estonsko se posunulo mezi "tmavě červené země" s velmi vysokým rizikem nákazy COVID-19. Souhrn podmínek pro návrat do ČR v článku MZV zde (např. podmínka vyplnění příjezdového formuláře před vstupem do ČR zůstala zachována).

Přehled aktuálních opatření platných na území ČR najdete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Pro základní informace o cestách z ČR do okolních států slouží tel. linka +420 222 264 222.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688