mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.10.2021 15:23:00

Covid 19: Podmínky pro vstup na území České republiky z Bahrajnu, Ománu nebo Jemenu

Covid 19: Podmínky pro vstup na území České republiky z Bahrajnu, Ománu nebo Jemenu

04.10.2021 / 16:00 | Aktualizováno: 05.10.2021 / 15:23

Cestující z Bahrajnu, Ománu nebo Jemenu jsou povinni 72 hodin před započetím cesty absolvovat RT-PCR test na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, (občané ČR a jejich rodinní příslušníci s povoleným trvalým nebo přechodným pobytem mohou alternativně předložit antigenní test ne starší 48 hodin před nástupem cesty) a prokázat se písemným potvrzením o výsledku testu vystaveným akreditovanou laboratoří a vyplněným příjezdovým formulářem.

Po vstupu na území se těmto osobám zakazuje volný pohyb, a to až do doby výsledku RT-PCR testu provedeného na území ČR, a to nejdříve 5 dnů a nejpozději 14 dnů od vstupu na území. Povinnost vyplnění Příjezdového formuláře před cestou zůstává. Po dobu 14 dnů od vstupu na území musí tyto osoby při nezbytně nutných cestách povinně nosit respirátory klasifikace nejméně FFP2 a vyšší.

Výjimka z RT-PCR testů platí pro očkované osoby, které jsou držiteli národního očkovacího certifikátu vydaného alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v ČR/ jiném členském státě EU, nebo v třetí zemi a jeho vzor je zveřejněn v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Očkovanou osobou je míněna osoba, která je naočkována oběma dávkami očkovací látky schválené Evropskou lékovou agenturou (tj. Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson a AstraZeneca/Oxford) v případě dvoudávkového schématu vakcíny a od aplikace druhé dávky uplynulo nejméně 14 dní, ne však více než 9 měsíců. Povinnost vyplnění příjezdového formuláře platí i pro osoby očkované.

Aktualizaci seznamu vzorů uznávaných očkovacích certifikátů lze ověřit na https://koronavirus.mzcr.cz/certifikaty/. Tato stránka je aktualizována každé pondělí .

Upozorňujeme, že letecké společnosti stanovují povinnosti pro umožnění vstupu na palubu letadel, které se mohou lišit od podmínek vstupu do cílové země (ČR). Doporučujeme cestujícím si podmínky vstupu na palubu ověřit u příslušných aerolinií.

Podrobná definice očkovaných osob je rovněž k dispozici na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Seznam akreditovaných laboratoří v Saúdské Arábii naleznete na webové stránce Saúdského centra pro kontrolu a prevenci šíření nemocí https://covid19.cdc.gov.sa/ar/approved-covid-19-laboratories-ar/private-laboratories-ar/

Seznam akreditovaných laboratoří na Bahrajnu naleznete na webové stránce Národního zdravotního regulačního úřadu.

V Sultanátu Omán se lze obrátit na všechny nemocnice certifikované Ministerstvem zdravotnictví Ománu. Seznam takových nemocnic vydán nebyl, proto doporučujeme se obrátit na hlavní nemocnice v Maskatu.

Podrobné informace jsou k dispozici na webové stránce Ministerstva zahraničních věcí.

Aktuální ochranná opatření jsou na webové stránce Ministerstva zdravotnictví ČR včetně seznamu zemí s nízkých až velmi vysokým rizikem nákazy onemocnění covid-19 https://koronavirus.mzcr.cz/category/mimoradna-opatreni/.

Výjimky z výše uvedeného platí pro:

- občany EU a cizince s dlouhodobým pobytem v EU, kteří tranzitují přes Českou republiku do 12 hodin - test 72 hodin před cestou je nutný;

- akreditované členy diplomatických misí v České republice, včetně soukromých služebních osob, úředníky mezinárodních organizací registrovaných u Ministerstva zahraničních věcí a držitelé diplomatických pasů cestujících do České republiky za služebním účelem do 72 hodin;

- děti mladší 6 let.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688