David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  05.10.2021 09:01:22

Covidová sláva eura oficiálně skončila

Trvalo to rok a půl a způsobil to příchod pandemie. Čisté dlouhé pozice velkých tržních spekulantů na euro byly v kladných číslech, a dokonce dosáhly historického maxima. Koncem loňského srpna bylo na společnou evropskou měnu otevřeno 211 752 čistých dlouhých kontraktů. Páteční CFTC COT report ale ukázal, že z nich k minulému úterku zbylo jen 872. Technicky tak období čistých longů na euro zatím neskončilo. S aktuálním tržním nastavením je to ale otázka tohoto či některého z příštích týdnů.

Na své nejvyšší hodnoty od začátku pandemie se pár EURUSD vyšplhal začátkem letošního roku, kdy se dostal až k hodnotě 1,2350 EURUSD. V té době již čisté dlouhé pozice na euro dosahovaly zhruba dvou třetin srpnového maxima. Následný prudký růst výnosů amerických vládních dluhopisů znamenal začátek růstového trendu v otevírání krátkých pozic na euro. Samotné dlouhé pozice se sice od svého maxima zmenšily, stále se ale pohybují kolem dvou set tisíc, zatímco ty krátké od svého covidového minima poblíž 50 tisíc k dnešnímu dni vzrostly do úrovně těch dlouhých.

Hlavním katalyzátorem ukončení slibně se vyvíjející eurové rally bylo červnové zasedání Fedu a tehdy zveřejněný dot plot graf. Ten ukázal dvojí zvýšení sazeb v roce 2023, a dokonce i možné zvýšení koncem roku 2022, což na tehdejší prostředí extrémně uvolněné měnové politiky znamenalo zdvižení ukazováčku pro všechny tržní subjekty. Na tomto zasedání také došlo ke značné revizi výhledu inflace pro rok 2021 směrem vzhůru. Dolar tehdy skokově posílil a během dvou dní si vůči euru připsal téměř dvě procenta. Tento trend nebyl zvrácen ani v průběhu letních měsíců a blížící se ohlášení taperingu v návaznosti na dosažení obou mandátů Fedu tak v průběhu září nadále tlačilo na silnější zelené bankovky. Trendu silného dolaru pak v posledních týdnech napomáhá i zvýšená riziková averze spojená nejdříve se šířící se variantou delta, následně s problémy čínského developera Evergrande. Momentálně trhy tíží obavy ohledně trhu s energiemi.

Na druhou stranu, na denním grafu můžeme vidět, že je na hlavním měnovém páru jistý prostor pro korekci dolarových zisků. Euro bylo koncem minulého týdne vůči dolaru přeprodané nejvíce od příchodu pandemie, když RSI na denním grafu činil 26 bodů. V průběhu tohoto týdne je tak možné, že se v rámci tohoto klesajícího klínu euro posune směrem k horní hranici poblíž 1,1700 EURUSD, kde mu v cestě bude stát oblast silných rezistencí ještě donedávna plnící funkci supportů. Pokud nedojde k zásadnímu obratu tržní nálady, měl by mít dolar nadále navrch a na horizontu několika týdnů by se mohl posunout k 1,1500 EURUSD. V blízkosti této psychologické hranice se pak nachází další support v podobě poloviny pohybu mezi minimem hlavního měnového páru z 23. března 2020 na úrovni 1,0635 EURUSD a výše zmíněným maximem ze začátku letošního roku poblíž 1,2350 EURUSD. Tato úroveň by pak mohla dolarovou rally na jistou chvíli zastavit vzhledem k tomu, že tapering bude již probíhat a jeho efekt bude již plně zaceněn. Nárůst úrokového diferenciálu vůči eurozóně pak bude stále ještě hudbou budoucnosti.

 

 Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688