Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  04.10.2021 07:44:00

Průmyslová výroba je i nadále omezována nedostatkem výrobních materiálů (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Statistiky z průmyslu za srpen budou zřejmě negativně ovlivněny přetrvávajícím nedostatkem výrobních materiálů, který se v tuzemsku odrazil ve výrazném poklesu produkce automobilů. Očekáváme tak pokles průmyslové produkce meziměsíčně o 3,2 %. V Německu odstávky výroby nebyly tak významné a tamní průmyslová produkce by tak podle nás měla pokračovat v meziměsíčním růstu, avšak výrazně pomalejším tempem ve výši 0,5 %. Trh však počítá dokonce s poklesem. Slabá výroba automobilů se v ČR promítá v pokračujícím poklesu jejich prodejů, zbylá část maloobchodního segmentu podle nás vykáže za srpen meziměsíční nárůst o 1,5 %. V USA budou sledovány především zářijové údaje o zaměstnanosti.

Tuzemská výroba aut v srpnu výrazně klesla

Tento týden budou zveřejněny statistiky průmyslové produkce za srpen, a to jak v ČR, tak také v Německu. Ani v jednom případě to však pěkný pohled nebude. Výrobní sektor totiž stále trápí problémy s nedostatkem materiálů. Ten je kritický zejména v automobilovém průmyslu, kde chybí především čipy. Řada výrobců tak byla v uplynulých měsících donucena přistoupit k částečnému omezení nebo dokonce úplnému přerušení produkce. To se podle našeho odhadu odrazí v číslech za srpen, kdy podle údajů Sdružení automobilového průmyslu došlo v ČR k meziměsíčnímu poklesu výroby osobních aut o 35 % a v meziročním srovnání byla tato výroba nižší o téměř 60 %.

Podle našeho odhadu tak tuzemská průmyslová produkce klesla po sezónním očištění v srpnu meziměsíčně o 3,2 %. Odhad meziročního růstu o 4,3 % je silně ovlivněn výhodou jednoho pracovního dne navíc a po o očistění o rozdílný počet pracovních dní oproti loňsku se tak údaj rázem smrskne na 1,9 %. V Německu by sice průmyslová produkce mohla pokračovat v meziměsíčním růstu, když rozsah odstávek výroby nebyl tak rozsáhlý jako v ČR, avšak jen velmi pozvolným tempem 0,5 %. Tržní konsensus je oproti našemu odhadu pesimističtější, když hovoří o poklesu o 0,5 %. Zároveň je však nutné dodat, že letní měsíce bývají z hlediska průmyslových dat ve znamení větší míry volatility ve spojení s celozávodními dovolenými.

V ČR budou zveřejněny také srpnové maloobchodní tržby a zářijový podíl nezaměstnaných osob. Tržby maloobchodníků od dubna vykazují slušné meziměsíční nárůsty, ovšem s výjimkou prodeje aut. Ne, že by o ně nebyl zájem, to spíše naopak, vázne však jejich nabídka v důsledku výše uvedených problémů s jejich produkcí. V srpnu tak čekáme meziměsíční nárůst maloobchodních prodejů bez zahrnutí motoristického segmentu o 1,5 %, v případě prodejů aut však očekáváme meziměsíční pokles o 3,0 %. Podíl nezaměstnaných osob se pak podle našeho odhadu snížil o jednu desetinu na 3,5 %.

V USA budou v tomto týdnu sledovány v prvé řadě údaje o počtu nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru. Růst tamní zaměstnanosti podle nás v září pokračoval oproti předchozímu měsíci dvojnásobným tempem. Očekáváme tak, že na americkém trhu práce vzniklo 470 tis. nových pracovních míst, zatímco v srpnu to bylo 235 tis. Za vyšším tempem růstu zaměstnanosti by měl stát především obnovený nábor zaměstnanců v sektoru stravování, který se v srpnu zastavil. Zářijový návrat dětí do škol a s tím spojená větší koncentrace lidí ve městech by však restauracím mohl přinést nové zákazníky. I tak platí, že oblast stravování zůstává z hlediska americké zaměstnanosti i nadále nejvíce zasažená, když zde oproti únoru 2020 byl v srpnu 2021 počet zaměstnanců nižší skoro o jeden milion. Míra americké nezaměstnanosti by měla klesnou o desetinu na 5,1 %.

Hodnocení aktivity v českém průmyslu se dále mírně zhoršilo

Růst výrobní aktivity v českém průmyslu v září podle indexu PMI mírně zpomalil. Ukazatel klesl z předchozích 61,0 b. na 58,0 b., což bylo v podstatě v souladu s tržním odhadem, který činil 58,3 b. Ač jde o třetí pokles v řadě z červnových maxim mírně nad 60 b., zůstává hodnocení ekonomického situace tuzemskými průmyslníky i nadále nadprůměrně dobré. Za sestupným trendem posledních měsíců stojí především problémy s nedostatkem výrobních vstupů, které významně omezují objem průmyslové produkce. Nedostatek vstupů tlačí jejich ceny stále rychle vzhůru, tempo zdražování však v září mírně zvolnilo. Více jsme o zářijovém PMI psali zde https://bit.ly/2XZytq9.

Český stát hospodařil v prvních devíti měsících letošního roku se schodkem 326,3 mld. , což bylo o necelých 30 mld. více něž v srpnu. Ve srovnání s plánem Ministerstva financí však hospodaření státu dopadlo výrazně lépe. I nadále si tak myslíme, že za celý letošní rok skončí státní rozpočet se schodkem 400 mld. , tedy menším než schválených 500 mld. . Za příznivějším vývojem stojí vyšší výběr daní (především těch příjmových) související s oživením ekonomiky, ale i nižší výdaje spojené s řešením pandemie. O výsledném číslu za celý rok rozhodne především vývoj vládních investic ve zbytku roku, které prozatím mírně zaostávají za očekáváními. Více jsme k tomu tématu psali zde https://bit.ly/3m9lE4Q.

První odhad inflace v eurozóně za září ukázal na její další nárůst z 3,0 % na 3,4 % y/y. To však bylo zhruba v souladu s tím, co trh čekal (3,3 % y/y). V růstu pokračovala také jádrová inflace, a to z 1,6 % na 1,9 % y/y, i to však bylo v souladu s tržním odhadem. Za celý rok 2021 očekáváme v eurozóně celkovou inflaci ve výši 2,2 %. ISM index hodnotící aktivitu v americkém průmyslu vzrostl z 59,9 b. na zářijových 61,1 b., zatímco se čekal mírný pokles na 59,5 b.

Na korunovém trhu koncem minulého týdne doznívalo čtvrteční překvapivé rozhodnutí České národní banky, která zvýšila základní repo sazbu o výrazných 75 bb, zatímco se čekalo zvýšení o 50 bb. O tomto rozhodnutí píšeme detailněji v našem speciálním reportu, který je k dispozici zde https://bit.ly/3CXAGSc. Koruna na toto rozhodnutí centrální banky okamžitě reagovala poměrně silným posílením z 25,50 CZK/EUR mírně nad 25,30 CZK/EUR. V průběhu pátku tuto hranici několikrát testovala, výrazně pod ní se však nedostala.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688