Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.10.2021 11:45:59

Pražská burza navýšila 13 letá maxima, akcie ČEZ se v týdnu postaraly zřejmě o rekordní podíl obchodů

  • objem akciových obchodů ve zkráceném týdnu dosáhl 2,48 mld. , o více než 40 % se postaraly akcie ČEZ
  • akcie CZG oslavily roční výročí na trhu rekordním týdenním objemem obchodů 95 mil.
  • akcie KB si projdou rozhodným dnem (7.10., ex-date 6.10.) pro nárok na účast na distanční valné hromadě
  • na trh START plánuje vstoupit společnost FIXED.zone

Pražská burza dokázala posílit třetí týden v řadě, navíc v porovnání s největší intenzitou. Index PX přidal 1,73 % k 1 330 bodům, kde se naposledy nacházel v září 2008. Možno připomenout, že v daném období začala pražská burza mířit prudce na jih v návaznosti na globální sentiment způsobený bankrotem Lehman Brothers, resp. odstartování tehdejší krize. V zámoří, a třeba také i v Německu, jakoby již akciový optimismus z posledního roku měl v září vrchol za sebou, pražská burza se zatím tváří k nezastavení.

Důvod je z velké části v akciích ČEZ, které dále posunuly svá 9letá maxima v návaznosti na pokračující historicky nevídanou rally na cenách elektřiny. Měsíční nejbližší kontrakty nejen u nás, ale i v regionu se obchodují již u hladiny 200 EUR/MWh. Domácí asi nejsledovanější dlouhodobý kontrakt pro příští rok posunul svá maxima v pátek již nad 136 EUR/MWh. Tedy jen za poslední měsíc přidal zhruba 50 %, pro rok 2023 pak zdražil zhruba o pětinu na 89 EUR/MWh. Vidina skokového nárůstu ziskovosti domácí energetické skupiny má tak jasné základy.

Někteří menší hráči/dodavatelé mají těžké spaní, když neměli předem elektřinu pro odběratele v dostatečné míře nakoupenu. Dochází tak na vypovídání i zafixovaných ceníků a tlačení klientů do velkoobchodních cen. V případě fixace jsou pak v nabídce nevídané ceny, např. Europe Easy Energy bude od 1. listopadu klientům účtovat 3 400 /MWh (cca 134 EUR/MWh). Tedy právě prakticky aktuální cenu obchodované silové elektřiny pro příští rok.  

 

Jasným vítězem týdne jsou však akcie CZG, přestože všechny zisky neudržely. V návaznosti na zveřejněné růstové hospodářské výsledky se obchodovaly totiž i nad hladinou 600 a prakticky přesně po roce od svého reálného zahájení obchodování zhodnocovaly o více než 100 %. V rámci IPO se totiž akcie CZG prodaly za kurz 290 . Trh zkrátka tohoto výrobce zbraní v týdnu oceňoval již i na více než 20 mld. .

Vzhledem k tomu že akcie CZG mají v indexu PX sotva procentní váhu, mnohem více za jeho letošním růstem stojí v porovnání bankovní tituly. Zejména ERSTE aktuálně s téměř 22 % vahou, která v domovské Vídni začala vyčkávat na další směrování u 3,5letých maxim u technické hladiny 38 EUR. KB se usazuje nad hranicí 880 a před vidinou listopadové dividendy má z technického pohledu šanci podívat se i nad 900 , kde lze však spatřovat výrazné rezistence.

Třetí bankovní titul MONETA je v posledních týdnech v porovnání jakoby nejstabilnější, když se drží v blízkosti svých maxim při spekulacích na možné nové zprávy od PPF. Jejich proražení může titulu technicky otevřít cestu dále výše. Jak už jsme v týdnu informovali, každopádně Pavel Tykač také v září pokračoval v nákupech, když v daném měsíci přikoupil další téměř procento akcií. S 5,19 % je mezi trojkou největších akcionářů, když v bance má tedy dle aktuálních cen zainvestováno přes 2,3 mld. .

Nejztrátovějším titulem týdne se staly akcie PHOTON ENERGY, které jsou letos jediným, navíc výrazně, ztrátovým titulem. Dostaly se již pod svá letošní červencová minima, když firma v týdnu odtajnila očekávané hospodářské dopady legislativních změn v CŘ a SR, které vstoupí v platnost od nového roku.

Zmínit možno také pokles mimo index PX stojících akcií PILULKA, které nejspíše negativně reagovaly na oznámený tzv. insider prodej ze strany finančního ředitele, o kterém jsme informovali v minulém reportu.

 

Závěrem možno uvést, že trh START se nejspíše za pár týdnů rozroste o devátou emisi. O finanční prostředky ke své expanzi si hodlá na přelomu měsíce říci prodejce a výrobce příslušenství k mobilním telefonům FIXED.zone. Českobudějovická firma s loňským obratem přes 254 mil. a více než 80 zaměstnanci již nyní působí i na několika evropských trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688