Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  03.10.2021 08:54:00

Víkendář: Giancarlo o budoucnosti kryptoměn

Chris Giancarlo stál v čele americké CFTC, Komise pro termínové obchody s komoditami, a na Yahoo Finance hovořil o svém pohledu na další vývoj kolem kryptoměn. Nejvýznamnějším tématem tu podle něj je regulace včetně celkové veřejné politiky týkající se těchto aktiv. Vznik kryptoměn je přitom podle experta významným mezigeneračním zlomem, který mimo jiné změní podstatu finančního světa.

Giancarlo poukázal na to, jak internet změnil spoustu odvětví, a nyní jsou podle něj na řadě finance. Regulace a veřejná politika zaměřená na finanční svět přitom mají své základy někde ve třicátých letech minulého století. S tím, jak přichází finanční inovace, jsou tyto principy různě modifikovány, kryptoměny ale představují hlubokou fundamentální změnu a je tak nutno přemýšlet, zda stále stačí změny stávajícího systému, nebo je třeba víc.

Expert míní, že současný finanční systém je sice odolný, ale zároveň pomalý, drahý a řada lidí nedosáhne na finanční služby v jejich současné podobě. Z hlediska regulace by americký Kongres měl podle experta přijmout taková pravidla, která na jednu stranu podpořila rozvoj nových technologií a používání kryptoměn, na straně druhé je ale nutno chránit investory, kteří se na tato aktiva zaměřují.

Potřebují Spojené státy digitální měnu centrální banky, na které pracuje třeba Čína a některé další země? Giancarlo míní, že mezinárodní vývoj v této oblasti připomíná dobu, kdy spolu závodily Spojené státy a Rusko o to, kdo bude první ve vesmíru. Pro USA tak sice není důležité, zda přijdou s vlastní kryptoměnou tento rok či za pár let, nicméně by podle experta měly stát v čele vývoje takového aktiva.

Giancarlo dále zmínil, že Spojené státy mívaly moderní fyzickou infrastrukturu včetně mostů, silnic a železnic. Její kvalita ale nyní zaostává a země by neměla zaostávat i na poli digitální infrastruktury. Čína se přitom již snaží o vytvoření plně digitalizované a propojené ekonomiky, kde bude digitální měna hrát klíčovou roli. Taková ekonomika bude podle experta čelit nižším nákladům, bude fungovat efektivněji a uvažovat by o ní měly i Spojené státy.

Odborník na závěr uvedl, že bitcoin nepovažuje ani tak za budoucí nástroj pro vypořádání transakcí, jako za aktivum, které může sloužit jako pojištění proti zneužití tradičních měn a proti vysoké inflaci. Ohledně možnosti, že bitcoin a další kryptoměny by mohly vést k destabilizaci finančního systému a krizím, pak Giancarlo uvedl, že on sám pevně věří v regulaci a ke kryptoměnám bychom měli přistupovat stejně jako k internetu. Ten lidi podle něj v počátečních fázích jeho rozvoje také nedusili, ale snažili se podpořit jeho rozvoj. A to správně nastavenou regulací.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

04.10. 09:19  Digitální a krypto měna (Přemek)
04.10. 08:01  Jop (Ferfo)
03.10. 10:05  Výborné shrnutí (AjRep)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688