Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  02.10.2021 10:02:10

České ceny Muskova satelitního internetu odtajněny. Na obloze k vidění právě Starlinky, ale i ISS

Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska odeslala na konci září vybraným registrovaným domácím zájemcům o satelitní internet informační email oznamující omezené spuštění službyČeské republice. Realita se však zatím zdá jiná. Při požadavku o internet se u většiny námi testovaných adres objevila na firemním webu Starlink.com dostupnost služby s termínem až v příštím roce. Nenalezli jsme žádnou s okamžitou dostupností, nicméně někdo by se již letos přeci jen mohl satelitního internetu dočkat. Třeba v Jablonci nad Nisou. Žádné „české“ lidové ceny však čekat nemůže. Zveřejněná cenová nabídka vychází z eurových cen z okolních zemí, resp. nabízený satelitní internet je u nás v přepočtu ještě o něco dražší. Zájem lze tak nyní čekat spíše jen od fajnšmekrů či uživatelů z míst, kde dostupnost kvalitního internetu stále pokulhává.

Zdroj: e-mail od Starlink.com

Firma v aktuálním e-mailu potvrdila, že pro následující měsíce se má rychlost satelitního internetu nadále pohybovat v rozmezí od 50 Mb/s do 150 Mb/s. Navíc upozorňuje, že jak bude systém Starlink vylepšovat, budou se vyskytovat i krátká období bez jakéhokoli připojení. Měsíční poplatek za využívání služby každopádně SpaceX v ČR stanovila na 2 579 .

Pokud dojde v budoucnu k naplnění Muskových vizí týkající se 1 Gb/s rychlosti i tak bude služba v porovnání s nabídkou domácích operátorů stále podstatně dražší. Internet o zmiňované rychlosti není problém získat za měsíční paušál do 1 000 .

A zájemce o satelitní internet se musí, jak už jsme také dříve informovali, navíc připravit na počáteční nemalou investici. Cena potřebného hardwaru byla u nás nakonec stanovena na 13 tisíc Kč, resp. navíc se ještě navýší o nemalé 1 600 poštovné a balné.

Zdroj: Starlink.com

Viditelnost satelitů Starlink

Zejména v minulém roce se také u nás naskytla celá řada možností pozorovat tzv. Muskův satelitní vláček. Tedy vždy nedlouho po vypuštění pozorovat na noční obloze právě internetové satelity Starlink seřazené těsně za sebou, než je firma „rozhodila“ na jejich trvalejší dráhu. V návaznosti na výtky astronomů však SpaceX začala provádět řadu úprav snižujících viditelnost satelitů. Zejména poslední várky tak již bývá problém spatřit. Vzhledem k množství Starlinků obíhajících v současnosti Zemi (cca 1 800), však stále není problém na jednotlivé satelity na noční obloze narazit.

Předpověď na víkend indikuje možnou jasnou večerní oblohu. Dle dostupných dat by tak zejména v sobotu mezi 19-21 hod. neměl být problém stále řadu satelitů Starlink spatřit. Nad Českou republikou jich budou v daném časovém úseku v souhrnu více než dvě stovky. Viditelná však bude nejspíše jen malá část. V principu budou tradičně přilétat (s různými odchylkami) ze západu a směřovat na východ. Stačí zkrátka, ideálně na místech s malým světelným smogem, zadívat se na oblohu a vydržet…

Starlinky z posledního startu ze 14. září (více také zde) zatím obíhají v řadě a poměrně blízko za sebou. Nad Českou republikou proletí v neděli ráno v čase cca od 5:45 hod. do 6:05 hod. Pokud budou, díky zmiňovaným ztemňujícím úpravám, viditelné, tak však nízko nad jižním obzorem. Větší šanci zkrátka mají obyvatelé na jihu země, když satelity z většiny poletí z JV na V či na VSV.

Zářit však bude ISS

Poslední zhruba dva týdny je však na večerní obloze výborně pozorovatelná Mezinárodní vesmírná stanice ISS (International Space Station). Stanice se na oběžné dráze ve výšce přes 400 kilometrů pohybuje rychlostí 7 700 m/s a obkrouží tak za každou zhruba hodinu a půl jedenkrát naši planetu. Vzhledem k trajektorii se právě relativně pravidelně pohybuje nad naším územím. A pokud je slunce zapadlé, nepřekáží mraky, můžeme ji tak snadno spatřit. Viditelnost některých přeletů trvá až 6 minut. A tak jak poslední dobou na jižní obloze večer září Jupiter, dokonce s obdobnou viditelností lze nyní pozorovat „letící hvězdu“ – ISS.

Princip pozorování ISS (obdobně Starlinků)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zdroj: NASA

V sobotu večer se ISS objeví ze ZSZ po 19:34 hod. a při směrování na JV bude v nejvyšším bodě v 59º. A k vidění bude ještě při dalším obletu od 21:12 hod. Tentokrát přiletí od ZJZ na JZ. V nejvyšším bodě však bude jen ve 14º, tedy nízko nad jižním obzorem. Zopakovat pozorování půjde i v neděli a ještě v pondělí.


Zdroj dat: heavens-above.com

V tabulce uvedené podrobnosti o přeletech jsou vypočteny pro pozorování v oblasti Prahy. Vzít v potaz je tedy zejména při pozorování více na jihu či na severu republiky určitou odchylku vůči údajům a podle toho při hledání poupravit směr či stupně. Nalézt ISS na obloze nicméně není v daný čas žádná velká složitost…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688