army.cz (MO ČR)
Armáda  |  01.10.2021 00:00:00

V Náměšti oslavují dvojí jubileum: 65 let od vzniku leteckých útvarů, 20 od založení jednotky návodčích

Od stíhaček až po vrtulníky

Dnes uplynulo přesně 65 let od založení leteckých útvarů posádky Náměšť nad Oslavou. Historie vzniku této základny je úzce spojena s existencí 20. stíhacího leteckého pluku, který byl založen právě 1. října 1956 na letišti Čáslav. Po dostavbě nového vojenského letiště na Vysočině na přelomu let 1959 a 1960 se pluk přesunul definitivně do současné posádky. V průběhu let prošel řadou změn a reorganizací a sloužily zde různé typy vojenských letadel. Koncem roku 2003 vznikla na zdejším letišti 22. základna letectva a deset let poté po sloučení základen v Přerově a Náměšti současná 22. základna vrtulníkového letectva s výzbrojí dopravních vrtulníků Mi-171Š a bitevních vrtulníků Mi-24/35. Významným dnem se stal 28. říjen 1998, kdy byl 32. základně taktického letectva udělen čestný název Biskajská.

Elitní nástroj vzdušných sil – předsunutí letečtí návodčí

Vznik jednotky předsunutých leteckých návodčích se váže k 1. říjnu 2001 a k 32. základně taktického letectva Náměšť. Dříve byli tito elitní vojáci označováni zkratkou FAC (Forward Air Controller), nyní JTAC (Joint Terminal Attack Controller). U zrodu jednotky stál generál Jan Vachek, bývalý velitel náměšťské základny a velitel vzdušných sil. Mezi prvními členy byl také podplukovník Jiří Dědič: „Klasik kdysi řekl, že úspěch je dítětem odvahy. To je vedle vizionářství typická vlastnost generála Jana Vachka. Jak jinak by se mohl v roce 2001 dobrovolně ujmout úkolu vybudovat jednotku, resp. schopnosti leteckých návodčích.“ Zatímco dnes tým čítá několik desítek moderně vybavených vojáků, v raných začátcích jednotku tvořili pouze čtyři vojáci se základním vybavením.

Jejím úkolem je poskytování blízké vzdušné podpory pozemním jednotkám, a to od identifikace nepřátelských cílů, přes koordinaci a řízení letů až po samotné navádění vlastních letadel na pozemní cíle, likvidaci cílů či předání informací o zničení cílů. Vysoká úroveň výcviku jednotky JTAC z 22. základny vrtulníkového letectva potvrzuje, že její příslušníci patří mezi špičku v rámci NATO a jejich práce je vysoce hodnocena partnery v operacích.

Oslavy doprovodil průlet vrtulníků i podzvuků

Slavnostní akt zahájil průlet dvou bitevních vrtulníků Mi-24/35, vrtulníku Mi-171Š a bitevníků L-159. Ceremoniálu se zúčastnili bývalí velitelé Vzdušných sil brigádní generál v.v. Jan Vachek, brigádní generál v.v. Libor Štefánik, dále vrchní praporčík AČR štábní praporčík Peter Smik a další významní hosté včetně bývalých velitelů a příslušníků náměšťské posádky. „Přes veškerou moderní techniku a moderní zázemí, byli a jsou největším bohatstvím náměšťské základny vždy lidé. Kvalitní odborníci se zájmem o práci, kterou vykonávají, schopní a ochotní pracovat jako jeden tým. Tým, který dokáže věci, které se zprvu zdají nemožné," ocenil vojáky zástupce velitele základny, plukovník Michal Vecheta.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688