Libor Vaníček (Lidya)
Okénko pro podnikatele  |  01.10.2021 12:03:39

Podnikatelé od voleb změny nečekají. Někteří se však bojí, že se situace zhorší

Více než polovina podnikatelů si myslí, že se pro ně po letošních sněmovních volbách vůbec nic nezmění. Dalších 20 % se naopak obává, že se podmínky pro podnikání oproti současnému stavu zhorší. Stát by měl podle oslovených přestat upřednostňovat velké firmy na úkor menších a zmenšit byrokracii, která malé a střední podnikatele zatěžuje čím dál tím více. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Lidya, kterého se zúčastnilo 525 živnostníků a malých podnikatelů.

 

“Přestože 53 % podnikatelů neočekává po volbách změnu, politická situace má na rozvoj podnikání významný vliv. A poptávka po provozním úvěrování je nejrychlejším indikátorem měnící se důvěry podnikatelů ve stabilitu a vývoj ekonomiky. Během lockdownu se firmy chovaly velmi obezřetně a počet žádostí o úvěr klesl na polovinu. Od červnového rozvolnění jsme naopak svědky dvojciferného měziměsíčního nárůstu,” komentuje výsledky průzkumu Libor Vaníček, ředitel české pobočky firmy Lidya, která poskytuje krátkodobé úvěry malým a středním firmám.

Skepse, že se po volbách do Sněmovny pro drobné živnostníky nic nezmění, se nicméně prolíná všemi věkovými skupinami podnikatelů. Zhoršení pak očekává 20 % z dotazovaných. Naopak ve zlepšení doufá 27 % podnikatelů.

Jak hodnotí politické strany malé a střední firmy a živnostníci

Průzkum se dále zaměřil na hodnocení programů jednotlivých politických subjektů z pohledu malých a středních firem a živnostníků, respektive na to, jak dostatečně se strany kandidující do Sněmovny věnují potřebám tohoto sektoru. Z průzkumu vyplynulo, že oslovení respondenti si myslí, že z kandidujících politických stran, hnutí a koaličních uskupení se nejvíce zaměřuje na potřeby malých a středních podnikatelů koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Až 36 % oslovených respondentů odpovědělo, že je program pro tento segment příznivý.

Rychlá pomoc nejjednodušším způsobem

Na otevřenou otázku “Co by vám momentálně ze strany státu v podnikání nejvíce pomohlo?“ podnikatelé nejčastěji nejčastěji uváděli snížení daňové zátěže a odvodů, dále podnikatelé například požadovali, aby stát přestal upřednostňovat velké firmy před malými, omezil byrokracii a snížil administrativní zátěž. 

“Že je segment malých a středních podniků dlouhodobě podfinancovaný, se ví, a to přestože je pro každou ekonomiku včetně té české nesmírně důležitý. Restrikce, které souvisely s koronavirovou pandemií, celou situaci ještě zhoršily. Pro řadu firem byla státní podpora nulová nebo nedostatečná, a také se zhoršila dostupnost bankovního financování. To podporuje rychlý růst segmentu alternativních poskytovatelů využívajících moderní technologie.  Mezi naše klienty aktuálně patří zejména společnosti zabývající se logistikou, nákladní dopravou, stavebnictvím nebo e-commerce, které potřebují finance na rozvoj podnikání nebo nákup zboží,” dodává Libor Vaníček, ředitel české pobočky firmy Lidya.

Exkluzivní průzkum společnosti Lidya se uskutečnil v druhé polovině září letošního roku na skupině 525 respondentů. Byl realizován prostřednictvím aplikace IPSOS Instant Research. Respondenti byli zastoupeni ze všech krajů ČR i z Prahy, nejčastěji se jednalo o osoby samostatně výdělečně činné nebo 

Tony ChristoforouLibor Vaníček

Je zkušený manažer s více než 20letou praxí v oblasti financí. Velkou část kariéry strávil ve skupině ING, v jejíž české pobočce banky řadu let vedl divizi osobních financí. Vystudoval Nottingham Trent University a Brno International Business School. Od srpna 2019 stojí v čele české pobočky finančně technologického startupu Lidya.

 

 

 Lidya

Lidya je holdingová společnost registrovaná v USA. Založena byla v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování nezajištěných provozních úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. U jejího zrodu stáli úspěšní internetoví podnikatelé Tunde Kehinde a Ercin Eksin. Lidya aktuálně působí v Nigérii, Portugalsku, Polsku a České republice. Kapitál na rozvoj společnost získává od renomovaných investorů jako Accion Venture Lab, Omidyar Network, Bamboo Capital Partners, Alitheia Capital, Goodwell Investments nebo Newid Capital.

Více na www.lidya.co/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688