mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.10.2021 08:30:00

Kambodža a Covid-19 - informace pro cestovatele

Kambodža a Covid-19 - informace pro cestovatele

24.09.2021 / 00:10 | Aktualizováno: 01.10.2021 / 08:30

Zájemcům o cestu do Kambodže doporučujeme věnovat pozornost následujícím informacím.

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Všichni cestující vstupující na území Kambodže se musejí podrobit povinné 14denní karanténě v zařízení/hotelu, který určí Ministerstvo zdravotnictví Kambodže, případně si lze tuto karanténu předem rezervovat v hotelech: Sokha Phnom Penh Hotel and Residence, Courtyard by Marriot Phnom Penh, Raffles Hotel Le Royal Phnom Penh a Sofitel Phnom Penh. Karanténa se vztahuje povinně na všechny přijíždějící včetně cestujících, kteří již byli očkováni vakcínou proti Covid-19.

Cizinci, kteří hodlají přicestovat do Kambodže, musejí o vízum zažádat na zastupitelských úřadech Kambodže (pro ČR je akreditováno Velvyslanectví Kambodže v Berlíně).

Cizinci vstupující na území Kambodže jsou povinni:

  1. mít před odletem zdravotní certifikát ne starší 72 hod potvrzující negativní test na Covid-19;
  2. uzavřít zdravotní pojištění na Covid-19 alespoň ve výši 50 tis. USD u kambodžské pojišťovny FORTE Insurance Company;
  3. složit hotově nebo platební kartou částku 2.000 USD. Složená částka bude využita jako záloha pro úhradu relevantních poplatků za vzniklé náklady vstupu (testování, pobyt v karanténě, stravování, doprava z letiště). Zbylé prostředky ze složené zálohy budou cestovateli navráceny. Pro účel složení finanční zálohy byly zřízeny zvláštní stánky bankovních institucí, kde lze rovněž konzultovat způsob návratu zbylé částky zálohy.
  4. se po příletu do Kambodže podrobit povinné 14denní karanténě v hotelu, který určí Ministerstvo zdravotnictví. Výjimkou jsou hotely Sokha Phnom Penh Hotel and Residence, Courtyard by Marriot Phnom Penh, Raffles Hotel Le Royal Phnom Penh a Sofitel Phnom Penh, kde je možné si předem rezervovat speciální karanténní pobytový balíček.
  5. Třináctý den karantény podstoupit další test na Covid-19.

Povinná karanténa se vztahuje i na ty cestující, kteří již byli očkováni vakcínou proti Covid-19.

2. DOPRAVA

Aktuálně je možné do Kambodže z České republiky přicestovat pouze omezenými leteckými spoji, zejména přes Soul a Singapur. Pozornost je rovněž nutno věnovat případným omezením v tranzitních místech a složitějším dopravním možnostem.

Vnitrostátní letecká doprava a lodní přeprava cestujících z pevniny na kambodžské ostrovy fungují v omezeném režimu. Je třeba věnovat pozornost omezení vstupu do některých lokalit vzhledem k aktuální epidemilogické situaci.

3. OPATŘENÍ

Ministerstvo zdravotnictví Kambodže zřídilo v souvislosti s Covid-19 speciální telefonní linku číslo 115.

S účinností od 29.7. platí nová restriktivní opatření s cílem omezit novou vlnu spojenou s delta variantou Covid-19. Provinční úřady byly pověřeny vydáním příslušných opatření (např. pozastavení rizikových komerčních aktivit, zákaz soukromých shromáždění, uzavření restaurací (rozvoz je povolen), zákaz vycházení). Ve většině provincií je přikázáno nosit roušky, v některých panují omezení pohybu, zákaz nočního vycházení, prodeje alkoholu a další restrikce.

Kambodžská vláda přijala zákon o preventivních opatřeních proti šíření Covid-19 a jiných závažných a nebezpečných nakažlivých nemocí. V rámci těchto opatření se stanovuje: a) povinnost nosit ochrannou roušku na místech určených Ministerstvem zdravotnictví, b) dodržování pravidel rozestupů, které musejí být nejméně 1,5 m, c) povinnost dodržovat karanténní opatření, d) povinnost podstoupit lékařskou péči předepsanou kambodžskými orgány v případě potřeby. Nedodržení těchto opatření může mít za následek uplatnění sankcí formou pokuty či vězení.

Velvyslanectví ČR v Phnompenhu doporučuje zvýšenou obezřetnost při návštěvě míst s velkou koncentrací osob jako jsou letiště, prostředky hromadné dopravy, nákupní centra, tržiště, ubytovací zařízení atp. Dále doporučujeme používat preventivní ochranné prostředky a sledovat aktuální doporučení v místě pobytu.

V Phnompenhu zajišťují testování na Covid-19 Khmer-Soviet Friendship Hospital, Chak Ang RE Health Centrer (objdenávka přes tel. 115) a rovněž spádové nemocnice v provinciích Kambodže. National Pediatric Hospital a Kunthabopha Hospital zajišťují testování dětských pacieentů se symptomy. Výsledky testu budou zájemci k dispozici zpravidla do 2-3 dnů od odběru vzorku.

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Ministerstvo zdravotnictví Kambodže

Světová zdravotnická organizace (WHO), Kambodža

5. NÁVRAT DO ČR

Během návratu do ČR je nutné zohlednit aktuální podmínky v tranzitních místech a také pravidla vstupu do ČR, která jsou stanovována na základě seznamu zemí podle míry rizika nákazy. V současnosti je Kambodža z pohledu ČR považována za zemi s velmi vysokým rizikem nákazy. Aktuální podmínky pro příjezd do ČR, které se vztahují na přijíždějící cestující do ČR (jak cizince, tak české občany), jsou zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688