Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.10.2021 06:01:10

Pražská burza zažila nejlepší září od roku 2005, akcie MONETA vstoupí do posledního čtvrtletí roku s novým podnětem

  • objem akciových obchodů v září překonal 10,5 mld. , o více než polovinu se postaraly jen dvě emise (ČEZ a KB)
  • CDCP spustila pro zájemce on-line službu zjištění vlastnictví cenných papírů v nezařazení evidenci
  • Pavel Tykač za poslední dva měsíce zvýšil podíl v bance MONETA o další 2 %
  • v říjnu se rozeběhne další výsledková sezóna, nejprve vybrané údaje zveřejní 13.10. STOCK, následovat bude 20.10. plný report od Avastu, 29.10. od MONETA

Pražská burza si dokázala v uplynulém čtvrtletí každý měsíc připsat zisky. Zatímco v USA v září index S&P 500 propadl o 4,8 %, u nás si index PX polepšil o 3,17 % a napomohl tak pražské burze nakonec zažít vůbec nejlepší 3. kvartál od roku 2009 s pozitivním posunem o téměř 15 %. Do závěrečné části roku tak domácí trh vstupuje s letošní celkově již 29% výkonností. Má tak našlápnuto atakovat zisky rovněž tehdy „po krizového“ roku 2009, kdy si pražská burza polepšila o více než 30 %. Již teď se však dostala na nejvyšší úrovně od září 2008, když index PX v tomto týdnu překonal maxima z roku 2010, resp. hladinu 1 315 bodů.

Jasným lídrem měsíce se nakonec staly akcie CZG. Většinu zisků však nabraly v posledním týdnu. Výrazně růst začaly již den před reportem hospodářských výsledků. Následně zveřejněná růstová čísla zbrojní titul v severním směrování dále podpořila. Akcie CZG si tak upevnily v indexu PX své prvenství, když jejich letošní zhodnocení již překonalo 100 %.


Svou vahou však hlavním motorem růstu byly bankovní tituly a akcie ČEZ. Zatímco akcie KB se dostaly na 2letá maxima, konkurenční rakouský titul dokonce na 3letá. Nejenže jsou tak delší dobu s náskokem vymazány „covidové“ propady, bankovní tituly se zkrátka obchodují podstatně dráže než v dobách jejich výraznějších zisků před příchodem pandemie.

Energetický titul je však kurzově ještě dále, resp. na téměř 9letých maximech, když směrující ceny elektřiny dosáhly v říjnu vůbec historicky nejvyšších úrovní. V závěru měsíce jejich růst navíc ještě nabral na intenzitě. Některé krátkodobější domácí kontrakty se dokonce dostaly již k hladině 200 EUR/MWh. Celoroční kontrakt pro rok 2022 stojí již 133 EUR/MWh, tedy jen letos poskočil o 155 %. Pro rok 2023 přidává méně intenzivně, nicméně 88 EUR/MWh dává ČEZu v případě udržení kurzu potenciál prodat možná celou svou produkci za historicky rekordní průměrnou cenu.

Index PX dokázaly výkonnostně překonat již jen akcie KOFOLA, které přitom všechny zisky, resp. 3letá maxima z úvodu měsíce neudržely. Zaznamenaly nezvykle volatilní vývoj, když někteří investoři také mohli reagovat na vývoj na komoditách/energiích, které ovlivňují nákladové položky výrobce nápojů.

Za zmínku stojí také volatilní vývoj akcií PHILIP MORRIS, které po více než 3 letech vystoupaly nad hranici 16 tis. . Následně však zamířily na jih, aby je zpět k „maximům“ nasměrovaly na konci měsíce zveřejněné růstové hospodářské výsledky. Pokud kutnohorský výrobce udrží obdobnou ziskovost i v tomto pololetí, akcionáři by se v příštím roce mohli dočkat přinejmenším stejné dividendy jako letos.

Vlastně další měsíc stagnace zažily akcie O2 a MONETA. Telekomunikační titul se kupodivu stále nedočkal zpráv od PPF ohledně vytěsnění. A zmiňovaná skupina jakoby neplánovala přijít s ničím novým u banky MONETA. Vzhledem k dřívějšímu povolení ČNB podíl PPF v bance setrvává pod hranicí 30 %, nákupní apetit však nepolevuje ze strany Pavla Tykače. Jeho podíl již překročil hranici 5 % a začíná tak akcionářsky šlapat na paty druhému největšímu akcionáři Petrus Advisers. Ten jak známo brojí proti krokům PPF, zatímco Pavel Tykač je z minulosti znám řadou transakcí se skupinou zesnulého Petra Kellnera. Svůj podíl v bance každopádně však již Tykač neovládá skrze firmu Belviport. Nově se jeho celkový podíl 5,19 % (přes 26,5 mil. akcií) přesunul na rovněž kyperskou společnost Manecomte.

Proti trhu se v září nakonec s více než desetinovým poklesem vydaly akcie PHOTON ENERGY. Ocitly se tak již na nových letošních minimech, když v návaznosti na legislativní „fotovoltaické“ změny v ČR indikovala negativní hospodářský dopad.

Svou vahou však index PX od větších zisků brzdily zejména akcie Avast, když sledované „přebírající“ akcie NortonLifeLock po nejprve solidním růstu zamířily na Nasdaq v druhé polovině měsíce na jih. Druhý londýnský titul STOCK má dle všeho svůj osud na burzách již zpečetěn, když valná hromada posvětila převzetí firmy za kurz 377 GBp (aktuálně cca 111 ) ze strany lucemburské Sunray Investments, resp. vlastně fondů CVC. Titul by tak mohlo čekat již jen kurzové vyčkávání na dokončení transakce na přelomu roku.

 

Závěrem možno z indexu PX zmínit pravidelně nesledované akcie SAB Finance, které i přes rozhodný den na dividendu vlastně nadále stagnovaly. Od dnešního dne se titul každopádně dočká avizovaného štěpení v poměru 1:10 a tedy i poměrově odpovídajícího poklesu kurzu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688