Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  30.09.2021 09:14:00

Rozbřesk: ČNB zvýší sazby o 50 bps a vyšle jestřábí komentář

Poslední inflační čísla vedla k výraznějšímu posunu v náladě uvnitř bankovní rady ČNB a ta pravděpodobně zrychlí tempo zvyšování úrokových sazeb. Na dnešním zasedání očekáváme růst sazeb o 50 bps a do konce roku celkově nárůst sazeb o 100 bps na 1,75 %. Centrální banka by v utahování měnové politiky měla pokračovat i v roce 2022. Po dosažení 2 % si však pravděpodobně vybere na nějaký čas taktickou pauzu, aby zhodnotila dopady růstu sazeb na ekonomiku.

Hlavním argumentem pro rychlejší růst sazeb na dnešním zasedání je kumulace pro-inflačních rizik. Na prvním místě šlo o překvapivě vysoký růst spotřebitelských cen v průběhu srpna (4,1 %) - více než jeden procentní bod nad prognózou. Překvapila navíc zejména jádrová inflace (rekordně rychlá) a do zdražování zatím vůbec nepromluvily vyšší velkoobchodní ceny elektřiny a plynu. Je proto pravděpodobné, že inflace na podzim ještě zrychlí. Prognóza již minule volala po agresivnějším růstu sazeb, a pokud narostla pro-inflační rizika, bude volat ještě hlasitěji.

To si už uvědomuje značná část bankovní rady. Poslední komentáře Marka Mory, Tomáše Niedetzkého i Tomáše Holuba ukazují, že tato klíčová trojice vážně uvažuje o růstu sazeb o 50 bps. Mírnější komentáře guvernéra Rusnoka takový krok také nevylučují. Včetně Vojtěcha Bendy tak pro růst sazeb o 50 bps může zvednout ruku pět centrálních bankéřů.

Trhy již v posledních dnech začaly na podobný scénář sázet a krátkým tržním sazbám by dál vzhůru pomohly pravděpodobně jen další jasné jestřábí komentáře guvernéra Rusnoka. Ty podle nás přijdou, ale otázkou je v jaké intenzitě.

Pro korunu na druhou stranu budou zajímavé jakékoliv komentáře ohledně možného rozpouštění výnosů devizových rezerv. To je krok, o kterém mluvil v posledních týdnech například Vojtěch Benda v souvislosti s tím, že by mohl koruně přirozeně pomoci k silnějším hodnotám (kompenzovat odliv výnosů zahraničních investorů z korun).

TRHY
Koruna

Česká koruna se drží v defenzivě s tím, jak na globálních trzích přetrvávají obavy z inflace a roste přesvědčení, že Fed začne od listopadu tlumit měnovou expanzi. To přitahuje zahraniční kapitál zpět do dolaru a dopadá negativně na všechna středoevropská aktiva včetně koruny.

Dnes by však pro korunu měla hrát prim ČNB. Růst sazeb o 50 bps již trhy vesměs očekávají a bude tedy hodně záležet na síle doprovodného jestřábího komentáře. Hodně zajímavá pro korunu může být také eventuální debata o možném rozpouštění výnosů z devizových rezerv ČNB…, to by byl pro českou měnu bezesporu pozitivní impuls.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se včera nakrátko propadl pod hranici 1,16, což byla nejnižší hodnota od července 2020. Dolar si zjevně nevšímá politických tanečků v americkém Kongresu (nad odstraněním dluhového limitu či prosazením výdajových stimulů) a posiluje díky rozevírajícímu se úrokovému diferenciálu, resp. rétorice amerických centrálních bankéřů. Včera to byl sám šéf Fedu Powell, který ve svém vystoupení v Evropě vyjádřil rozčarování, že inflace se nejeví tak dočasná, jak se dosud zdálo.

Dnes bude ve hře řada zajímavých dat v čele se zářijovou inflací z několika velkých evropských ekonomik (Francie, Itálie a Německa). Meziroční inflace přitom pravděpodobně dále zrychlí, což může lehce (krátkodobě) euru prospět. Zároveň však budou ve hře i důležitá týdenní data z amerického trhu práce, která hodně napoví, jak by mohly vypadat zářijové měsíční statistiky (payrolls).

Ropa
V USA byly včera zveřejněny pravidelné týdenní zásoby ropy. Zásoby tohoto černého zlata v minulém týdnu překvapivě vzrostly o 4,578 mil. barelů, zatímco analytici v průměru očekávali jejich pokles o 2,15 mil. barelů. Cena americké ropy WTI tak poklesla o 0,6 % na 74,85 USD/barel.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688