Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  30.09.2021 09:09:48

Dnes zasedá ČNB, připraveni na překvápko?

Dnes zasedá bankovní rada ČNB a bude zvyšovat úrokové sazby. Po mnoha prohlášeních členů bankovní rady trh s velkou jistotou očekává zvýšení o 50 bodů. Může ČNB dneska vůbec překvapit?

Finanční trh očekává zvyšování na každém z letošních zasedáních = na konci roku repo na 2 %. V polovině roku 2022 už trh čeká sazby na cca 2,5 procentech.

Pro srovnání: aktuální prognóza ČNB ze srpna předpokládala repo sazbu poblíž 1,5 %. A dvě procenta až na konci roku 2021. Takže by někdo mohl říct, že trh přepálil očekávání. Dvě procenta ano, ale až o rok později. Navíc na dvou procentech se podle srpnové prognózy mělo zvyšování sazeb zastavit. Zastavení na dvou procentech je zvláštní, protože odhad ČNB ohledně neutrální úrovně repo sazby, kam by měla vždy směřovat, je 2,5 %. Jediný důvod, proč ČNB nezvyšuje ve své prognóze sazby na 2,5, tak je předpoklad ohledně ECB. ČNB předpokládala, že ECB bude i v roce 2024 mít ještě záporné sazby. Pokud by ČNB tlačila sazby na 2,5, tak obrovský úrokový diferenciál by se mohl projevit na koruně. Aha! Ale nepředbíhejme. 

Se srpnovou prognózou ČNB byla konzistentní celková inflace ve 4Q na 3,1 % a jádrová 3,5 % ve 3Q. Skutečnost: celková 3,4 % a jádrová 4,0 %. Ve 4Q pak ČNB čekala celkovou inflaci na 3,8 %. Spíše se bude blížit k pěti procentům. Ospravedlňuje inflace vyšší o procentní bod sazby vyšší o 50 bodů na konci tohoto roku ve srovnánís prognózou? A o 75 % v polovině roku? Teorie měnověpolitických pravidel říká, že sazby musí růst víc, nežje inflační rozdíl.

V praxi strašně moc záleží na charakteru inflace. Skutečně vyklesají ceny plynu a tím i elektřiny po spuštění Nordstream 2? Vyklesají ceny námořní dopravy a čipy budou opět dostupné? Bude další vláda provádět konsolidaci veřejných financí? Začnou firmy masivně investovat a sníží se díky robotizaci tlak na růst mezd? A především: budou inflační očekávání lidí a podniků ukotvena na dvou procentech navzdory tomu, že inflace je tak vysoko na cílem? Potom ČNB může věřit, že inflace začne vyklesávat sama o sobě v příštím roce a není potřeba zmatkovat. 

 

ČNB, podobně jako my všichni ostatní, neví, jak přesně se svět bude vyvíjet. Každopádně nyní to vypadá, že mnoho z dočasných faktorů má delší trvání, než se na začátku předpokládalo. Takže „Pozor!“ Navíc lidi v ČR jsou na inflaci citliví, na TV Nova jede série o zdražování, do politické kampaně se dostalo heslo „Babišova drahota“. 

Ukotvení inflačních očekávání může dostat dost na frak. Podle průzkumu ČSÚ se inflace obává téměř polovina lidí. Podle průzkumu Eurobarometr je veřejný dluh a inflace největším strašákem Čechů. ĆNB si riziko rozvolnění inflačních očekávání uvědomovala už v srpnu a zkusila si spočítat, co by to znamenalo (voz obrázek): inflace na 4 % na začátku roku 2022. V tomto případě by sazby vzrostly nad 3 %. Připomínám, že na začátku roku 2022 bude inflace spíše poblíž 5 %. Takže 3-3,5 procenta.

 

Pro ČNB bude klíčové, jak budou probíhat mzdové vyjednávání a zda se „dočasné“ inflační faktory potvrdí býti dočasnými. Znamená to dostat sazby na 2-2,25 do 1Q22 a pak na základě vyhodnocování rizik sazby dál zvyšovat.

K tomu přidejme ještě korunu. Ta by měla být podle prognózy ČNB na konci tohoto roku na 25,1 CZK/EUR. Jde především o předpoklad než o prognózu. Aktuálně je koruna mírně pod 25,5. Pokud koruna nebude posilovat k 25, tak bude muset ČNB opět více zvyšovat sazby (nad svou prognózu). Centrální banka tuší, že zvýšení sazeb50 bodů dneska s korunou moc nehne. Protože trh počítá se výrazným zvyšováním sazeb a stejně se koruna drží poblíž 25,5 CZK/EUR. Takže jsou tři možnosti. Smířit se s tím, že koruna moc s inflací nepomůže a postupně sazby zvyšovat více. Překvapit trh. Anebo dodat jiný impulz. Jiný impulz může být například rozhodnutí o prodeji výnosů z devizových rezerv. Ročně by se mohlo jednat zhruba o 100 mld. CZK. To není mnoho, překoupenost koruny to nijak výrazně nesníží, ale nějaký impulz o posílení o 20-40 haléřů by to mohlo být. Pamatujte, že 25 haléřů je cca jako 25 bodové zvýšení sazeb. ČNB by mohla rozhodnout i prodávat nejen výnosy z rezerv, ale i samotné rezervyTohle je trochu hra s ohněm a tam ještě bankovní rada není. 

Pokud by chtěla ČNB pohnout s korunou, tak by se mohla snažit překvapit trh. A zvýšit sazby dneska rovnou o 75 bodů. Argumentace by mohla být: stejně chceme zvyšovat i na dalších zasedáních, tak na co čekat. Navíc neočekávané rozhodnutí s dostatečně jestřábím vystoupením na tiskovce by mohlo korunu přitlačit k 25 CZK/EUR…

Každopádně ve 14:30 budeme znát dnešní rozhodnutí. 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

30.09. 15:05  Díky za názor (cash)
30.09. 14:56  co dál? V 15:45 bude tiskovka (Petma)
30.09. 11:21  covid čísla jsou i za svátek (Petma)
30.09. 10:08  Sazby (up)


Přečtěte si také:

20.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.05.2023Ranní okénko - Dnes vyjde výsledek HDP, zítra zasedá ČNB a Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
04.02.2021CZE: Dnes zasedá ČNB Research (Česká spořitelna)
18.06.2020Dnes zasedá Bank of England (a příští středu ČNB...) Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688