plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.09.2021 00:00:00

Plzeň uctila památku amerického veterána Earla Ingrama, rozloučila se s ním u pomníku Díky, Ameriko!

Plzeň uctila památku amerického veterána Earla Ingrama, rozloučila se s ním u pomníku Díky, Ameriko!

fotografie: R. Muchka

fotografie: R. Muchka

„Zemřel člověk, který se do dějin Plzně zapsal jednou provždy. Při oslavách osvobození jsme se s ním setkávali bezmála každým rokem a poznali jsme jej nejen jako člověka statečného a odvážného, nýbrž i veselého, optimistického a velmi energického. Člověka, který miloval setkávání s Plzeňany a návštěvníky oslav osvobození. A my Plzeňané jsme milovali jeho!“ Těmito slovy, které pronesl primátor Martin Baxa, se dnes Plzeň symbolicky rozloučila s Earlem Ingramem, devětadevadesátiletým americkým veteránem. Město jeho památku uctilo ve středu 29. září pietním aktem u pomníku Díky, Ameriko!, primátor současně položil i květiny k  památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí, v níž Earl Ingram v květnu 1945 osvobozoval Plzeň.

„Chtěl bych jménem svým i jménem Plzeňanů vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým. Slavnosti svobody už nikdy nebudou jako dřív, pan Earl Ingram patřil k našim nejvzácnějším hostům, byl tváří i duší našich oslav osvobození,“ řekl mimo jiné při vzpomínce u Díky, Ameriko! primátor Martin Baxa. Spolu s ním se pietního aktu z vedení města zúčastnili také náměstkyně Eliška Bartáková a radní Vlastimil Gola. Za Velvyslanectví Spojených států amerických byl přítomen James Hackbarth, vojenský přidělenec velvyslanectví pro obranu a vzdušné síly, a vedoucí kanceláře pro obrannou spolupráci Joshua Passer. Přítomni byli i hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová, vedení prvního a třetího městského obvodu a zástupci Patton Memorial Pilsen.

fotografie: R. Muchka

Ve svém proslovu také primátor ocitoval vzkaz, jenž Earl Ingram zaslal do Plzně ze svého bydliště v Severní Karolíně během pandemie koronaviru: „Musíme si počkat další rok. Čekal jsem i v minulosti a vyplatilo se to. Hlavním cílem teď je zastavit šíření viru a zůstat zdraví. Slunce zase vysvitne. S optimismem proto hledím i na svou účast na dalších Slavnostech svobody v České republice, kde se opět uvidím se svými přáteli.“

fotografie: R. Muchka

„Bohužel, panu Ingramovi již slunce nevysvitne a výročí osvobození Plzně americkou armádou již nikdy společně neoslavíme. Ano, takový je život, vše má svůj začátek a konec, ale tento vzácný člověk, voják, veterán a přítel nám bude navždy chybět,“ dodal v závěru Martin Baxa.

Město Plzeň vyvěsilo k uctění památky Earla Ingrama na své radnici americkou i českou vlajku a také černý prapor. Od středy 29. září je v mázhauzu radnice umístěna kondolenční kniha, do níž mohou Plzeňané vpisovat své vzkazy.

Earl Ingram, jenž se narodil 2. září 1922, byl velitelem 2. čety roty L 38. pěšího pluku druhé pěší divize Armády Spojených států amerických. Odvedený byl roku 1940. V srpnu 1944 přistál ve Skotsku, odkud se přesunul vlakem do Southamptonu v Anglii. Následovala noční plavba na malé lodi přes kanál La Manche a vylodění na pláži Omaha, odkud postupoval Evropou až do Plzně. Během války dosáhl hodnosti nadporučík. Několik měsíců po 2. světové válce zahájil kariéru jako profesionální voják. V aktivní službě byl více než 34 let. Žil v Severní Karolíně.

fotografie: R. Muchka

„Když jsem přijel do Plzně v květnu 1945, setkal jsem se s těmi nejvděčnějšími a nejšťastnějšími lidmi, jaké jsem kdy viděl. Vzali nás do svých domovů a chovali se k nám jako ke znovuobjeveným členům rodiny. Z času stráveného v Plzni během května 1945 mám mnoho příjemných vzpomínek, ale ten srdečný způsob přijetí, jímž jsem byl přivítán spolu s ostatními americkými vojáky, pro mne osobně rezonuje jako nezapomenutelná a zásadní vzpomínka,“ zavzpomínal v minulosti Earl Ingram.

Text: Eva Barborková


 

Fotogalerie

Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram Earl Ingram

Zveřejněno: 29. 9. 2021, Adriana Jarošová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688