Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  29.09.2021 10:56:57

Zbrojovka: Rychlý růst díky Coltu


CZG dnes ráno reportovala výsledky za 1H21: EBITDA ve výši 984 mil. (+13,2% r/r) byla o 2% nad očekáváním trhu díky lepším tržbám. Tržby se meziročně zvýšily o 41% na 4,73 mld. , což je o 2,7% více než čekal konsensus sestavený společností. Čistý zisk dosáhl 585 mil. (+53% r/r) a byl v souladu s konsensem, protože vyšší než očekávané D&A byly kompenzovány vyšším FX ziskem z posilující koruny vůči USD.

Příjmy byly taženy pokračující silnou poptávkou v EU (+78% r/r), RoW (+161% r/r včetně Colt Canada) a USA (+26% r/r), zatímco Česká republika byla stále meziročně slabší, když by dodávky pro armádu z nového kontraktu měly začít hlavně ve druhém pololetí. Meziroční tempo růstu není úplně srovnatelné na organické bázi, protože CZG od 21. května konsoliduje americký Colt. Odhadujeme, že Colt přispěl k celkovému růstu tržeb přibližně 15%. Tržby i tak ukazují na pokračující velmi silnou poptávku na globální úrovni, zejména v EU a RoW díky novým objednávkám z vládního sektoru. CZG uvedla, že tržby v EU podporují především objednávky z domovského regionu střední a východní Evropy. Tržby v USA v samotném druhém čtvrtletí vzrostly meziročně o 12% r/r, což je ve světle velmi silného 2Q20 dobré. Společnost uvedla, že čelí výrobním výzvám způsobeným COVID-19 v USA a musí to kompenzovat dodávkami z České republiky, Turecka a dalších míst. Celkové objemy prodeje ovšem vzrostly o 33% r/r na 304 tis., což je zhruba v souladu s naším očekáváním.

EBITDA marže byla sice meziročně nižší (z 26% na 21%), ale po úpravě o 219 mil. jednorázových položek spojených hlavně s převzetím Coltu byla téměř stabilní na 25,5%. To je vzhledem k ředícímu efektu z celkově nižších marží Coltu příznivé. Firma řekla, že by svůj celoroční výhled měla splnit.

Celkově vidíme výsledky 1H21 jako neutrální. Potvrdily velmi silnou celosvětovou poptávku po střelných zbraních CZG a skutečnost, že výroba v současnosti běží na plné využití kapacity. První konsolidace Coltu bude výsledky ve 2H21/1H22 nadále podporovat. Marže upravené o jednorázové vlivy byly také robustní. Také očekáváme, že výrobní kapacity Coltu a externích dodavatelů umožní firmě pokračující organický růst o střední až vyšší jednotky procent. CZG dnes v 16:00 bude mít konferenční hovor, kde bude čekat hlavně na komentář k relativně opatrnému potvrzení celoročního výhledu. Předpokládáme, že je to z důvodu dopadů COVID-19 na produkci v USA a kvůli jednorázovým nákladům spojeným s převzetím Coltu.

Petr Bártek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688