cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Investice  |  28.09.2021 21:54:53

DeFi a Web 3.0: Uskutečnění kreativních nápadů pomocí decentralizovaných financí

DeFi a Web 3.0: Uskutečnění kreativních nápadů pomocí decentralizovaných financí

27.09.2021 / Crypto Kingdom

Tvůrčí ekonomika je jedním z nejrychleji se rozvíjejících průmyslových odvětví a decentralizované technologie (DeFi) mají šanci naplno rozvinout jejich potenciál.

Decentralizované technologie začínají revoluci ve světě financí, přičemž kryptoměny se používají různými způsoby k přetvoření tradičních finančních nástrojů. Protože však kryptoměny nejsou podloženy ničím jiným než vírou lidí v ně, jsou extrémně volatilní. To znamená, že pokud jde o zapůjčení určité hodnoty kryptoměnou, žádná ze stran si nemůže být jistá, že dostane férové ??řešení.

Je potřeba najít způsob, jak zajistit hodnotu zapůjčených aktiv, což lze provést jejich zálohováním hodnotou v reálném světě. Zde přichází na řadu tokenizace skutečných aktiv. Tento proces je celkem přímočarý, když vezmeme v úvahu hmotná aktiva, jako je budova nebo zlaté cihly, ale co nehmotná aktiva, jako je duševní vlastnictví?

Vzestup tvůrčí ekonomiky vedl k tomu, že nehmotná aktiva tvoří více než 90 % tržní hodnoty S&P 500, což je hodnota, která se má nadále zvyšovat. Musí existovat způsob, jak uvolnit více kreativity, aby se využil potenciál lidského kapitálu.

Nakopnutí kreativního financování

Najít financování v tvůrčí ekonomice je velkou výzvou, zejména pro nováčky. Jak mnozí podnikatelé v tomto segmentu zjišťují, někdy je mnohem snazší dát dobrý nápad, než z něj vytvořit firmu.

Kreativita podle definice narušuje to, co bylo předtím; jde o nové nápady, nové technologie, nové produkty, nové služby a nové způsoby, jak uskutečňovat věci. Řada kreativních odvětví, vedená z velké části digitální revolucí, není inovativní pouze v tom, co dělá, ale také v tom, jak to dělá.

Získání finančních prostředků může být obtížné z několika důvodů. Za prvé, banky a investoři bývají konzervativní. Mají rádi jistotu a je nepravděpodobné, že by na ně zapůsobil nadšený podnikatel přesvědčený, že zcela nový a nevyzkoušený nápad - ať už jde o design, softwarový nástroj, módní koncept nebo videohru - bude komerčním úspěchem. Banky dále chtějí zajištění svých úvěrů, ale mnoho kreativních podniků nemá k dispozici žádná kapitálová aktiva.

Kámen úrazu současného vývoje

Investoři specializující se na kreativní odvětví mohou skutečně rozpoznat genialitu podnikatele. Ale na oplátku za svou investici často chtějí určité vlastnictví myšlenky, a tedy určitou kontrolu nad jejím vývojem a marketingem. To se nemusí zdát přijatelné pro kreativního podnikatele, který dává přednost dluhovému financování ve formě půjčky před kapitálovým financováním ve formě sdílení vlastnictví a kontroly nad prací s investorem.

Alex Shkor, zakladatel DEIP - společnosti, která buduje protokol pro tvůrčí ekonomiku, vysvětlil: „Aby mohli tvůrci tokenizovat svá díla a kolateralizovat je za účelem financování, musí existovat sada smart kontraktů, která mohou registrovat aktiva na blockchainu, vydávat NFT, ohodnocovat aktiva a v případě selhání řídit kolateralizaci i likvidaci.“

Pravidla půjček pro kreativní ekonomiku

Stejně jako lze půjčky v reálné ekonomice vydávat na základě kolaterálu (zástavy), tak mohou být vydávány také v tvůrčí ekonomii.

Představte si vývojáře her (říkejme mu John), který začíná pracovat na vedlejším projektu. Po určité době a nějakém pozitivním povzbuzení od přátel a rodiny se John rozhodne udělat krok a přeměnit jeho vedlejší projekt na práci na plný úvazek. O několik měsíců později a kvůli pomalejšímu pokroku ve vývoji, než se původně očekávalo, se však Johnovi prostředky začnou zmenšovat; následkem čehož začne znovu zvažovat práci na plný úvazek. Tato situace je u začínajících tvůrců běžná.

S decentralizovanou platformou pro intelektuální aktiva lze pokrok Johna v jeho práci hodnotit pomocí decentralizovaného systému hodnocení, který sdružuje odborné znalosti lidí v dané oblasti a dává nedokončenému výtvoru ocenění podle vnitřní hodnoty myšlenky. Tato vlastní hodnota se používá jako vstup pro výpočet kolateralizace, hodnotu půjčky, na kterou ji lze vystavit. John může půjčku, která je mu nabídnuta, využít na cokoli, co se mu zlíbí; v tomto případě pro jeho podporu, dokud nedokončí vývoj hry.

Ať už se zajištěním nebo bez něj, nováčkům může být poskytnuta také menší půjčka. Pokud John nemá žádný projekt, hotovou nebo rozpracovanou tvorbu, stále má šanci na počáteční financování jako nováček na platformě. Výše půjčky bude menší, protože je nezajištěná, a proto bude zajištěna učitou decentralizovanou autonomní organizací (DAO) a rozpočtem pocházejícím z fondu v jejím ekosystému. Zdroje tohoto fondu pocházejí z transakčních poplatků a dalších plateb za využívání podkladového blockchainu aplikace.

Pokud budou půjčky vráceny včas, osobní úvěrový rating Johna se aktualizuje. V takovém případě, pokud by John chtěl požádat o další půjčku, bude poměr kolateralizace menší, což mu umožní půjčit si více.

V případě, že John svou půjčku nesplácí, platforma převezme veškerá kolateralizovaná aktiva v zástavě, která lze prodat a získat tak zpět finanční prostředky prostřednictvím likvidace smart kontraktů. Pokud John nevyužil žádnou zástavu, je výchozí riziko realizováno platformou a kryto DAO.

Dokud je kreditní historie tvůrce solidní a pozitivně zhodnocena u každé nové půjčky, lze další prostředky vydat s podstatně vylepšenými podmínkami. Kreditní historie se proto stává nedílnou a neměnnou součástí reputačního profilu tvůrce.
Jak poznamenal Shkor: "Celým účelem Webu 3.0 je umožnit decentralizovanou tvůrčí ekonomiku a všechny technologie pro to již existují. Musíme jen podpořit přijetí těchto technologií v reálném průmyslu, v kreativním průmyslu, pro aktiva vytvářená tvůrci. Nejenže tak dojde ke zvýšení likvidity aktiv tvůrčí ekonomiky, ale také se tím otevře tok kapitálu směrem ke tvůrcům.“

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688